73 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ГРАЖДАНСКА АВИАЦИЯ

29.06.2020 г | pan.bg

Днес отбелязваме 73 години от началото на българската гражданска авиация. По този повод в pan.bg пристигна обръщение от Председателят на Съюз ана ветераните от БГА Иван Петков и от Председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов:

ДО ВСИЧКИ АВИАЦИОННИ СПЕЦИАЛИСТИ, РАБОТЕЩИ В БЪЛГАРСКАТА ГРАЖДАНСКА АВИАЦИЯ

ДО ВЕТЕРАНИТЕ ОТ БГА

Скъпи ветерани – строители на БГА,

Скъпи днешни авиационни кадри!

На 29 юни т.г. се навършват 73 години от първия полет по редовни линии София- Бургас. На този ден от летище Враждебна в 10 ч.20 мин излита самолет Ли-2 с с летателен екипаж на Дирекция „Въздушни съобщения“ – пилоти Никола Александров и Стефан Тосунов, борден механик Тодор Гургулиев и борден радист Павел Александров. По-късно по същото направление излита с официални лица и втори самолет Ли-2п LZ-LIA с екипаж Никола Дюлгеров, Иван Шивачев, Методи Наков и Георги Сергиев .

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 година. Това поставя началото на Българската гражданска авиация. Линията се открива от министър–председателя Георги Димитров с думите: “Нека това начало даде богати плодове“

На днешния ден ние отправяме нашата признателност към първостроителите на БГА начело с първия директор Борис Ганев, към десетките поколения авиационни специалисти, които я изградиха през десетилетията. Прекланяме се пред паметта на тези, които изпълниха своя дълг, но вече не са сред нас – пилоти, инженери, стюарди и стюардеси, летищни ръководители и специалисти, ръководители на полети.

Но също така се обръщаме към съвременното поколение авиационни ръководители, пилоти, инженери, ръководители на полети и летищни специалисти, които отстояват на трудностите. Те заслужават признателност, благодарност и уважение за усилията, които ежедневно полагат в условията на днешната безпрецедентна криза за да защитят запазената марка Българска гражданска авиация.

По традиция ние всяка година отбелязваме тази дата и тя се превърна в наш общ празник.

Оценявайки сложната епидемична обстановка и с решение ние решихме да отложим тържеството за честване на годишнината и да го обединим със Срещата на поколенията – юбиляри, през есента и с откриването на новия Клуб с музейна експозиция на Летище София

Уверени сме, че вие ще посрещнете с разбиране това решение като грижа за живота и здравето на нашите членове.

Като ви поздравяваме със 73-годишнината на БГА, пожелаваме на вас и вашите семейства и близки здраве и дълголетие!

На 29-ти юни ние мислено ще бъдем заедно и с празнично настроение!
До нови срещи!

С искрено уважение!
Председател на УС на СВ БГА           Председател на АБА
Иван Петков 
                                             Светослав Станулов