„България ер” повиши своята конкурентност с покупката на чисто нови самолети „Ембраер 190”.

28.03.2012 , ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА

Вече се водят преговори за сливането на български авиокомпании, които се занимават само с превоз на пътници. Това стана ясно по време на годишната среща на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА). Процесът е необходим за оптимизиране на разходите на седалка, на пътникокилометър и за поддръжката на машините. Всички български авиокомпании подкрепят идеята, че трябва да увеличат своите операции чрез поглъщания, сливания, други форми на окрупняване или чрез участието си в алианси, заяви шефът на АБА Светослав Станулов.

Големите алианси са нож с две остриета заявиха от асоциацията, защото докато моделът работи за лидерите в авиоиндустрията, по-малките компании, които се включват в тях, не са така гъвкави в политиката си. Унгарската компания Malev участваше в алианса One World (където са и British Airways и American Airlines), но това не предотврати фалита й.

За „Монитор” изпълнителният директор на „България ер” кап. Янко Георгиев каза, че успешното подписване на договори за съвместна летателна дейност с надеждни авиокомпании в периода на криза носи повече добри резултати за националния ни превозвач.

За стабилизиране на нашите компании от асоциацията предлагат хеджиране на сделките с горива, каквато е практиката на всички сериозни авиокомпании по света. Такива сделки са удачни при несигурност в цените на горивата и досега у нас такива сделки са правени както от „Хемус ер”, така и от „България ер”. На този етап около 30 на сто от разхода за полет се генерира от цената на горивата.

От асоциацията бяха категорични, че поскъпване на самолетните билети с темпото на поскъпване на горивата няма да се случи, защото конкуренцията е огромна и превозвачите не могат да си позволят отлив на клиенти. На този етап огромните протести по света от страна на авиокомпаниите срещу налагането на европейската схема за търговия с газови емисии може да доведат до отлагането й, а оттам няма да се случи и прогнозираното увеличение на цените на самолетните билети по света.

За 2011 г. делът на родните превозвачи за летищата в София, Бургас и Варна за международни полети възлиза на 21,6 на сто. В лятната чартърна програма за Черноморието делът на нашите авиопревозвачи е над 51 на сто, докато чартърите до летище София дават превес на чуждите авиокомпании с 54,4 на сто. В съотношението на превозените пасажери националните превозвачи са возили 33 на сто от пътниците.
.
Повече хора предпочитат самолет
От асоциацията на авиокомпаниите отчитат ръст в броя на пасажерите на нискотарифните превозвачи, но не за сметка на редовните. Става дума за разширяване на дела на авиацията като транспорт, обясниха от АБА. Не се предвижда създаването на нискоразходна българска авиокомпания, но е факт, че в офертно отношение все повече редовни компании се държат като нискобюджетни, без обаче да създават дискомфорт на пътниците с утежняващи финансови изисквания.
От АБА подкрепят предложението на зам.-министъра на икономиката Иво Маринов най-ниското ниво на застраховка „Професионална отговорност” за организиране на самолетен туристически чартър да бъде 500 хиляди лева. Така ще е сигурно, че при фалит на туроператора хората безпроблемно ще се връщат у дома.