Държавата трябва да разработи балансирана и разумна стратегия за развитие на авиацията, която да способства за развитието на индустрията

29.03.2012 , БНР, Новини в 22.00 часа | Мирена Колева

Държавата трябва да разработи балансирана и разумна стратегия за развитие на авиацията, която да способства за развитието на индустрията. Това посочи председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов при представянето на българския дял на авиационния пазар през миналата година.

Светослав Станулов: Нямаме против това да бъде извършено, но начинът, по който в момента се върви според нас е малко смутителен. За да има полза от това, то на първо място трябва да има наистина ясна стратегия държавата как точно трябва да бъде развивана въобще индустрията, и в случая летище София. Без ясни цели концесията просто е смяна на експлоататора и нищо друго.

Конкурентноспособността на българските авиокомпании в дългосрочен план може да бъде запазена чрез тяхното окрупняване, смята главният секретар на асоциацията Йовко Йоцев.

Йовко Йоцев: Съществува разбирането, че е необходимо да се разшири обхватът на работа на авиокомпаниите, за да могат да се снижат общите разходи. Всички процеси, които са налице както в Европа, така и в света, са насочени тъкмо в тази посока, било то чрез собствено разрастване, чрез сливане и влизане в алианси, като последният вариант разбира се е в известна степен дискусионен. Няма гаранция, че ще се реализират като факт, но се работи по въпроса.

През 2011 г. по редовните международни линии от и до летище София са превозени над 3 млн.пътници, което е ръст от 5% в сравнение с 2010 г.