Готов проект за спасителен авиоцентър чака лоби за 30 млн. евро от Европа

18.03.2011 , Борба – 1 стр./Нели СУКОВА

Ганчо Даскалов с идея да превърне летище Горна Оряховица в балканска база за борба с бедствията, но не може да стигне до Кристалина Георгиева

Тези дни министерският съвет трябва да реши дали специализираният национален авиоцентър за превенция и борба с бедствия и аварии, за търсене на изчезнали хора и оказване на спешна медицинска помощ от въздуха ще бъде в Горна Оряховица или в Долна Митрополия, научи „Борба” вчера. Европейските пари, които ще дойдат за такъв център, са около 30 млн. евро, колкото са дадени за изграждане на подобна база в Чехия. Въпросът е дали те ще дойдат в Търновска област, или ще отидат в Плевен. Битката за тази сума пък е въпрос на силно лоби пред еврокомисаря Кристалина Георгиева.

„От месеци имам готов проект – моята база на международното летище в Горна Оряховица да стане единственият на Балканския полуостров и у нас спасителен авиоцентър. Виждате сега в Япония какво се случва, в страната ни няма такава база, от която да се спасяват хора и сгради от въздуха. Изпратил съм изготвения проект до всички български институции, но така и не можах да стигна до еврокомисар Кристалина Георгиева, която да прочете и да разбере за моите идеи…”, каза вчера собственикът на „Фортуна Еър” Ганчо Даскалов.

Още в края на миналата година въпросният проект, който сега се тиражира чрез медия за пръв път, е получил референции за одобрение от областния управител доц. Пенчев, от кмета на В. Търново, от кмета на Горна Оряховица, от директора на Българския червен кръст, от директора на полицията комисар Живко Коцев и от началника на Гражданска защита. Одобренията на проекта и подкрепата са свързани с участието на Ганчо Даскалов в учението „Янтра 2010”. Отделно с проекта са запознати депутати от областта.

Каква база и техника има „Фортуна Еър”

Още преди години Ганчо Даскалов купи хангари до пистата на летището в Горна Оряховица, които са над 2000 кв. м. Според проекта идеята е за публично-частно партньорство със 70% частно участие. Като институции бъдещият център ще обслужва пряко министър-председателя, всички институции, които са свързани с борбата срещу бедствията, авариите и пожарите, и, естествено, мисията на еврокомисаря. През годините „Фортуна Еър” ЕООД е била инициатор и участник в няколко спасителни операции съвместно с Иван Кристоф, известен като Човека паяк, с МВР, БЧК и т.н. Автомобилният парк на фирмата наброява 14 МПС, от които две специализирани цистерни, два автомобила за превоз на вода, четири товарни автомобила за превоз на резервни части, две подвижни работилници, четири коли за транспорт на пътници.

Машините на Ганчо Даскалов за въздуха пък са сред най-модерните и скъпи в България. Той има 6 самолета АН-2 с възможности за авиохимическа работа, гасене на пожари с хвърляне на 1, 5 т вода и на парашутисти, два самолета М 18 с два тона вода, един самолет Чесна 172 М за обучение на професионални пилоти, три вертолета Енстром 480 за нощно патрулиране и наблюдение. Във фирмата работят около 30 летци пилоти и около 20 души инженерно-технически персонал. Освен това дружеството има куп награди, свидетелства и удостоверения, а личните грамоти на Ганчо Даскалов са многобройни. Той самият е летец от години и има лични мисии в много страни по света.

За какво са нужни 30 млн. евро?

Ако управниците и търновското лоби надделеят проектът на ганчо даскалов да бъде финансиран от европейски проекти, ще са му нужни около 30 млн. евро за модерна техника. Основното в нея са четири вертолета с отделни цистерни за гориво. В парите влизат и екипите за спешна помощ, която ще спасява хора от въздуха с цялото оборудване и след сигнал до европейския телефон 112. Четирите вертолета трябва да са от категория А и от среден клас, оборудвани с лебедка/каргокука за аварийно-спасителни работи, медицинско оборудване за транспортиране на пострадали, бамби бакет за гасене на пожари, поплавки за аварийно кацане във вода и т.н.

България е единствената на балканите сред страните – членки на ЕС, която няма въздухоплавателни средства за борба с бедствия и аварии, горски пожари, търсене и спасяване, оказване на спешна медицинска помощ и транспортиране на органи. При горски пожари и други бедствия България се обръща за помощ към други страни. Според самата Кристалина Георгиева през последните 35 г. честотата на бедствията и авариите се е увеличила пет пъти и от тях средно на година са засегнати 230 милиона души, а разходите за потушаване са около 70 милиарда евро.

Сега България има шанса да стане въздушен център за спасяване, а той да бъде не къде да е, а именно на международното летище в Горна Оряховица. Достатъчно е Някой да забележи и удари едно рамо на проекта на Ганчо, когото неслучайно наричат летеца. Лични облаги за него няма да има, защото той си има достатъчно проспериращ бизнес. Въпросът е колко могат в тази лобистика управляващите във Великотърновска област и дали имат волята да са единни. Само благодарение на обединение без политически страсти старата столица доказа през последните 20 години мускули и пребори съседни региони в много начинания. Този авиоцентър пък би бил и доста силна позиция за депутатското войнство и за управляващите преди идните избори.