Испански авиопревозвач оглави класацията за точност

30.03.2012 , Български транспортен вестник | Ралица РУСИНОВА, стр.5

NAYSA е най-точен превозвач в Европа за изминалия месец според „Флайтстатс“ (http://www.flightstats.com)
Европейските авиопревозвачи успяха да покажат добри резултати независимо от трудните зимни метеорологични условия, се посочва в анализа на „Флайтстатс“. Средната точност на всички европейски авиопревозвачи за февруари е 79,32. За януари компаниите са успели да постигнат 82,82%, за декември м.г. – 77,82%, а за ноември – 80,78 %.
Ето кои са десетте най-точни превозвача на Стария континент според статистиката:

  1. NAYSA (ZN) постига 95,69% точност. Испанската авиокомпания е основана през 1969 г. в Кордоба (Андалусия), а днес изпълнява основно вътрешни полети и превози до Португалия.
  2. Aegean Airlines (A3) е с 93,43% точност. Компанията, базирана в Гърция, се смята за най-големия превозвач в страната по критерий брой пасажери. Aegean Airlines изпълнява вътрешни и външни полети с флотилия от 33 самолета.
  3. Germanwings (4U) – 92,55% точност. Нискотарифният превозвач, чието управление се намира в Кьолн, е притежание на гиганта „Луфтханза“. Germanwings изпълнява полети до над 85 дестинации.
  4. Portugalia Airlines (N1 ) за февруари е била точна на 89,69%. Португалската компания разполага с 16 самолета, обслужващи 23 линии.
  5. bmi Regional (BMR) -89,05% точност. Превозвачът извършва полети основно на Острова. Централният офис на компанията се намира в Абърдийн (Шотландия).
  6. За bmibaby (WW ) е изчислено, че постига 88,53% точност. Нискотарифната британска компания е дъщерно дружество на British Midland International (BMI).
  7. На тази позиция откриваме Vueling Airlines (VY) с 88,39% точност. Испанската нискотарифна компания е създадена през 2004 г.
  8. Aer Lingus (EI) – националният авиопревозвач на Ирландия, постига резултат от 88,36%.
  9. ССМ Airlines (ХК ) е с точност 87,01%. Френската компания разполага само с 12 самолета. Основана е през 2000 г.
  10. В топ 10 попада и вторият национален руски превозвач Rossiya (FV ) с 86,71% точност.

От данните на „Флайтстатс“ става ясно, че първите три места на най-точни компании в Азия се заемат от японските превозвачи Japan Transocean Air (NU) (94,63% точност), Japan Air Commuter (3X ) (94,09% точност) и Japan Airlines (JL) (88,98%). Japan Transocean Air е обявена и за най-точната авиокомпания в света.

Сайтът публикува и интересната класация, определяща кои летища се справят най-добре с организацията си и освобождават полети навреме. Изчислено е, че 30-те най-добри летища в света имат средна стойност на представяне от 76,52% спрямо предварително разчетените времеви графици. За сравнение, през януари този показател е 76,08%, за декември м.г. – 74,33%, а за ноември – 73,47%.

На първо място в листата за най-добър мениджмънт, изразен в най-малко забавяне при отлитане, е японският аеропорт Ханеда (Tokyo – HND) с 94,34% точност от предварително планирания график. На втора позиция е американското летище Финикс (Phoenix – РНХ) в щата Аризона. Средната точност за отминалия месец на летището във Финикс е 88,83%.

Следващите шест позиции отново се заемат от аерогари в САЩ. На трето място е летище в Шарлот, Северна Каролина (Charlotte – CLT); на четвърто е летище в Атланта, щата Джорджия; на пето – аерогара в Орландо, Флорида (Orlando -МСО). На шеста позиция откриваме прочутото летище „Джей Еф Кей“ в Ню Йорк (JFK), на седма – летище в Лос Анджелис (Los Angeles – LAX), а на осма е аеропорт в Далас, щата Тексас (Dallas – DFW). На предпоследна позиция за най-добри летища в света по отношение на управлението на времето е индонезийското летище в столицата Джакарта (CGK). В топ 10 попада и летището в Маями, щата Флорида (MIA).

База за цитираните резултати са данните за 150 хиляди полета дневно.