Министър Александър Цветков подаде оставка

18.05.2011 , КРОСС

Министърът на транспорта Александър Цветков е подал оставка пред премиера Бойко Борисов. Премиерът е съобщил новината на министрите Информацията бе потвърдена от министрите на образованието Сергей Игнатов и на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

До този момент не са ясни мотивите за оставката на Цветков. Самият Цветков е бил на заседанието на правителството днес и е говорил по точки, на които е вносител.

От Министерството на транспорта потвърдиха информацията за оставката. Според пресцентъра тя е по лични причини. За сега от министерството няма да бъдат давани по-подробни изявления.

Цветков е завършил Университет за национално и световно стопанство – София, специалност „Международни икономически отношения“, степен „Магистър“, както и Висш институт по архитектура и строителство, специалност „Транспортно строителство“,степен „Магистър“.

2008 г. – юли 2009 г. той е Заместник-кмет на Столичната община, направление „Транспорт и транспортни комуникации“;
2008 г. – 2009 г. Председател на Съвета на директорите
„Паркинги и гаражи“ ЕАД
Член на борда
Столичния общински приватизационен фонд
2006 г. – 2008 г.

Директор
дирекция „Транспортна инфраструктура“, Столична община.
2001 г. – 2006 г. Началник отдел
Изпълнителна агенция „Пътища“
1995 г. – 2001 г. Заместник-началник
Главно управление „Пътища“
1994 г. – 1995 г. Началник отдел
Главно управление „Пътища“
1994 г. Главен специалист
Главно управление „Пътища“

Очаквайте подробности.

Оставка на транспортния министър, зам.-министър на енергетиката отстранен
Кадри на ГЕРБ от парламента поемат постовете им
Десислава Лещарска, Полина Паунова
18 Май 2011

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков е подал оставка пред премиера Бойко Борисов. Информацията бе потвърдена от министъра на образованието Сергей Игнатов след заседанието на Министерския съвет в сряда. По неофициална информация на Mediapool от поста си е отстранен и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев.

Цветков, считан за един от най-слабите членове на кабинета, е посочил лични мотиви за оставката си, по според слухове в парламента тя му е поискана заради проблемите в „Български държавни железници“. Транспортният министър е бил на заседанието на МС и дори е докладвал по някои от точките в дневния ред, съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов.

По неофициална информация на Mediapool Цветков ще бъде заменен от зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Валентин Николов, който в същото време изрази в парламента изненадата си от оставката на транспортния министър.

Николов коментира пред журналисти, че в ГЕРБ смятат, че Цветков е бил добър министър, защото е направил дълбоки реформи в застъпения от него нереформиран ресор- в системите на НКЖИ, БДЖ, летищата. Виждаме, че схемите му вече работят, каза зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ и допълни, че не е редно да коментира личните мотиви за оставката на Цветков.

Въпреки липсата на официално потвърждение, че премиерът Борисов е приел оставката на Цветкова, Николов благодари за работата му.

Случайно, или не, на правителственото заседание бе дадена зелена светлина за създаването на специалната държавна компания за надзора над трите бъдещи магистрали „Хемус“, „Струма“ и „Черно море“. Заради тази идея на регионалният министър Росен Плевнелиев вече си тръгна предишният шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ Божидар Йотов, тъй като компанията дублира функциите на АПИ. Срещу новото структура твърдо бе и Александър Цветков.

Преди време транспортният министър бе проверяван от прокуратурата за осигуряване на чадър над нелегален пазар на шофьорски книжки, както и за завишени цени за изграждане на ро-ла терминала на турската граница, но резултатите така и не бяха обявени

Не е ясно защо Косев е отстранен, но в последната седмица той изказа становище, че България не трябва да подписва дългосрочни договори с „Газпром“. За приемник на Косев се спряга депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната икономическа комисия Делян Добрев, който от друга страна бе номиниран от организацията на ГЕРБ в Хасково за кандидат-кмет.

Смяната на Цветков бе „предсказана“ ден по-рано от лидера на РЗС Яне Янев, който обяви, че с поста си ще се разделят и земеделският министър Мирослав Найденов и редица зам.-министри.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров коментира, че оставката на Александър Цветков е закъсняла, тъй като заради лошото управление на БДЖ се натрупаха огромни дългове. Мотивите на Цветков да се оттегли от поста не са лични, допускаме, че има натиск от премиера Борисов и от министъра на финансите заради огромните дългове в железниците, а Симеон Дянков се опитва да крепи бюджета, каза Димитров.

За нас е изненада защо няма оставка на министъра на земеделието и храните, каза още лидурът на СДС