Над 20 хиляди души окупираха летища в Германия

30.03.2012 , Български транспортен вестник, стр.5

Тъпли от протестиращи се стекоха към най-големите летища в Германия, за да изразят своето недоволство към непоносимия шум от въздушния трафик. Около 20 хиляди души се включиха в организираните в Берлин и Франкфурт протести. Демонстрациите против шума на самолетите в германската столица се определят като най-мащабните досега. Те се случват само няколко месеца преди новото летище Берлин Бранденбург да започне да функционира. Недоволните издигнаха лозунга „Шумът разболява“. Според организаторите около 10 000 души са участвали в протестите в Берлин, приблизително същият е броят и на протестиращите при франкфуртското летище -най-големият хъб в Германия. Демонстрации от по-малък мащаб са организирани и в Мюнхен, Хале, Дюселдорф и Кьолн.

Гражданите на Берлин вече няколко месеца се борят срещу организацията на полетите. Те настояват за стриктна забрана за излитащи и кацащи машини между 22 и 6 ч. сутринта. Протестиращи окупираха и Терминал 1 във Франкфурт, скандирайки за по-ефективни регулации на нощните полети. Засега със съдебно решение е наложено ограничение полетите между 23 и 5 ч. да бъдат преуставени. На 4 април ще стане ясно дали забраната ще остане в сила и за в бъдеще.
„Ние продължаваме да настояваме за спиране на полетите от 22 до 6 часа, желаем още намаляване на броя на излитащите и кацащите самолети за ден“, каза Майкъл Вилк от гражданската инициатива „Рейн – Майн“. В Мюнхен демонстрациите бяха насочени срещу вътрешния въздушен трафик. „Не може авиотрафикът да продължава да се разширява, при положение че Германия има толкова добре развита пътна и железопътна мрежа“, е заявил Флориан Сперк от протестираща група в Бавария.