Правим стратегия за привличане на китайски туристи

12.09.2013 , в. Дума | 11.09.2013 | стр. 7

За китайските туристи ще се пише специална стратегия. Това стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с Ли Къцян, председател на Държавния съвет на Китайската народна република, която се проведе в град Далиен на брега на Жълто море. „Главно исторически туризъм, СПА, включително съседство с Турция, която е желана дестинация за китайците, и стартираме с посещението на нашите представители в Китай след три седмици“, обясни вицепремиерът Даниела Бобева, която е част от българската делегация.

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България, като се акцентира върху железопътния сектор и пристанищни комплекси, както и във високотехнологични производства, каза след срещата Орешарски, цитиран от БНР.

Страната ни е поискала догодина да е домакин на форума „Млади шампиони“, отправена е и покана Ли Къцян да посети България. Вероятността това да се случи е голяма, коментира Орешарски.

България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им, е заявил Ли Къцян. Шест пъти за 30-минутен разговор той е употребил думата прагматизъм в отношенията, посочи Пламен Орешарски.

„Той подчерта, че се надява на равнопоставеност за китайските фирми. Нещо, което приех и го уверих, че е така. Потенциалните обекти на сътрудничество, някои инфраструктурни обекти, специален интерес към железопътния сектор, но и към частния бизнес, в това число и технологии“.

Ли Къцян е посъветвал Орешарски България да намери своя модел за развитие, а самият премиер на България каза: „Няма да се правим на китайци“.

Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че се организира бизнес делегация, която да дойде до края на годината в България и да прегледа проект по проект заявения интерес. България има интерес да проучи опита в управлението на държавните компании.

Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България. В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България.

За страната ни Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обясни , че родното производство е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар.