290 лв. държавна помощ и за българските авиокомпании

economic.bg/26.06.20

Остават и мярката 60/40 и 35 евро за чартърните полети с над 100 места 290 лв. държавна помощ за запазено работно място ще получават и българските авиокомпании. Съобщението е направил лично министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на среща с ръководството на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) днес по обяд. Това обясни специално за Economic.bg председателят на АБА инж. Светослав Станулов след срещата. Досега мярката важеше за сухопътния транспорт, но вече ще се прилага и за авиацията.

„От името на Асоциацията на българските авиокомпании и лично от свое име искам да изкажа благодарност към министъра на транспорта Росен Желязков, който наистина положи сериозни усилия, за да бъде включена и гражданската авиация в тази мярка“, коментира инж. Станулов. „Държавната помощ от 290 лв. ще се прилага както за пътническите, така и за товарните авиационни превози, а също и за спомагателните дейности на авиацията“, обясни още председателят на АБА.

Продължава да действа и мярката 60/40, от която някои авиокомпании все още не са се възползвали, посочи още инж. Станулов.

Третата мярка в помощ на авиацията – предоставянето на 35 евро на седалка за чартърните полети, все още не действа, припомни той. Причината за това е не само, че все още не се изпълняват чартъри до Черноморието, но и поради факта, че „Министерството на туризма все още не е обявило по какъв точно механизъм ще се прилага тази мярка“ – обясни още инж. Станулов. Той посочи, че би било редно това да се случи възможно най-скоро, тъй като българските авиокомпании изпълняват близо 10 000 чартърни полета годишно.

Според информация на Economic.bg държавната помощ от 35 евро на седалка за чатърните полети ще влезе скоро в сила благодарение на усилията на зам.-председателя на НС Валери Симеонов. Той е внесъл предложението чрез преходните и заключителните разпоредби на промените на Закона за Българския червен кръст и то е било прието окончателно на второ четене от Народното събрание. Субсидията от 35 евро ще се плаща от Министерството на туризма до две години след отмяната на извънредното положение за всички чартърни полети на самолети с над 100 места.

Експерт от търговския отдел на чартърна авиокомпания изчисли и коментира, че съвместното прилагане на мерките 60/40 плюс 290 лв. на запазено работно място на практика прави държавната помощ за гражданската ни авиация близо до съотношението 80/20, което беше поискано преди дни от председателя на АБА инж. Светослав Станулов.