“България ер” купува девет бразилски самолета

02.06.2011 , Монитор – 17 стр.

„България ер” ще купи от 7 до 9 бразилски самолета Embraer, съобщи шефът на националния ни авиопревозвач Янко Георгиев. Първите 4 от новите машини ще бъдат доставени до началото на 2012 г. Те ще летят по редовни линии до Рим, Милано, Виена, Франкфурт.

За нуждите на „България ер” самолетите ще бъдат специално оборудвани със 108 места в две класи: 8 елитни седалки в премиум-кабината и 100 места в икономична класа. Съвместно с Embraer авиокомпанията разработи проект за изграждане на лицензирана авиотехническа база за поддръжката на новите самолети. „Направихме детайлен анализ на дестинациите, до които летим, и затова избрахме „Ембраер 190”, каза шефът на авиокомпанията.

„Прекрасно е, че ще имаме още един клиент от този регион на Европа, който ще подкрепя философията на нашия E-Jet,” заяви от своя страна Пауло Сезар де Соуза де Силва, изпълнителен вицепрезидент на Embraer за авиационния пазар.

Самолетите „Ембраер” се използват от авиокомпании като Lufthansa, Air France, LOT, Air Canada, Alitalia Express, US Airways и много други. От 2004 година са доставени повече от 700 самолета от това семейство. Клиенти са над 60 авиокомпании от 40 страни по цял свят. Линията на Е-JET се състои от четири модела самолети с капацитет от 70 до 120 места.a