Българските авиокомпании губят пазарен дял заради евтините превозвачи

21.03.2011 , Дневник – Компании&Финанси – VI стр. Зорница ЛАТЕВА

Засега не се очертава поскъпване на билетите в резултат на високите цени на горивата

Българските авиокомпании продължават да губят пазарен дял и при редовните, и при чартърните полети, въпреки че клиентите им се увеличават. Основната причина е конкуренцията на нискотарифните превозвачи, които застрашават и финансовата стабилност на традиционните компании. Това показва анализ на Асоциацията на българските авиокомпании за пазара през 2010 г. В организацията членуват „България ер“, няколко компании за чартърни полети като BHAir и Avio Star, както и обучителни центрове. По данни на асоциацията през 2010 г. над 6 млн. души са летели с редовни и чартърни полети от и до България. Увеличението спрямо 2009 г. е 5.8%, но делът на българските компании намалява с около 1% до 344 на сто. Според анализа на асоциацията българските превозвачи губят позиции най-вече заради конкуренцията на нискотарифните компании. В сегмента на редовните линии това се отразява в намаляване на дела на единствения български превозвач „България ер“ с 1.5 на сто за година.

Така за 2010 г. със самолетите на компанията са летели 20.7 на сто от 3.5-те млн. пътници, ползвали редовни полети. „Там конкуренцията е ужасяваща, особено след навлизането на нискотарифните превозвачи“, коментира председателят на асоциацията Светослав Станулов. От организацията предупреждават, че заради агресивната ценова политика на евтините превозвачи приходите на традиционните компании остават нестабилни, тъй като се налага да намаляват стойността на билетите. Освен това българските компании се въздържат и от поскъпване на билетите заради високите цени на горивата. Повишение можело да се очаква при продължаващ ръст на цената на самолетното гориво, както и на вътрешния пазар, където няма конкуренция. От асоциацията предупредиха, че билетите на всички авиокомпании може да поскъпнат с 2-4 евро заради т.нар. такса сигурност, която летищните оператори ще изискват от превозвачите.

Тя е свързана със задължението на операторите да проверяват пътниците и товарите. До 1 януари това се правеше от „Гранична полиция“, но с промени на Закона за гражданското въздухоплаване от миналата година задължението беше прехвърлено на операторите. От асоциацията казват, че все още не може да се говори за възстановяване на финансовото състояние на превозвачите, въпреки че броят на пътниците расте. Според тях конкуренцията на нискотарифните компании променя и стратегиите на традиционните превозвачи – те или намаляват разходите, за да свалят цените на билетите, или търсят увеличение на дела на клиентите, които са готови да платят повече за допълнителни услуги при пътуването.

Навлизането на все повече нискотарифни компании се отразява и върху бизнеса на българските чартърни превозвачи. Показател за това е по-слабият ръст на клиентите по тези линии в сравнение с пътниците на редовните полети. За 2010 г. с чартърни полети от и до България са пътували близо 2.5 млн. души (4.2%). От тях близо 54 на сто са летели с местни превозвачи, чийто дял расте спрямо година по-рано.
***
6 млн. души са летели от и до България през 2010 г.
***
34.4% е пазарният дял на българските авиокомпании
1.5% е намалял делът на „България ер“ npi редовните полети
***
Броят на пътниците расте, но превозвачите не са излезли от кризата, казват от Асоциацията на българските авиокомпании Фотограф Анелия Николова