BG авиокомпании срещу висока такса „паркинг“ Чартърни превозвачи искат спешна среща с министъра, чужденци завземат пазара

25.03.2013 , в. 24 часа | Ралица ДАСКАЛОВА, стр.9

Спешни мерки за защита на пазара на българските чартърни авиокомпании ще поискат шефовете им до дни.

Това съобщиха те пред „24 часа“ в събота. На 11-ата годишна среща на Асоциацията на българските авиокомпании бе обявено, че за 2012 г. чартърните BG превози са с 21 % спад в сравнение с 2011 г.

Чартърните компании настояват за среща с новия транспортен министър Кристиан Кръстев. Те искат държавата да стопира увеличаващи се такси за тях в страната. Били са предупредени, че от юни такса „домуване“ е премахната, а вместо нея се появява такса „паркинг“, която за един самолет на летище София ще бъде 150 евро за денонощие.

„Къде да държа машините, аз работя тук, не мога да ги паркирам на полето, а какво ще правя в слабия сезон“, реагира Филип Мустаков, собственик на „Бългериън ер чартър“. В същото време за година такса кацане ще се увеличи с над 10%, със 100% пък скача такса сигурност. Нова е и такса шум. Така разходите за полет за един тип самолет през 2013-а в сравнение с 2012 г. ще се увеличат с 20% за терминал 1 на летище София и с 55% за терминал 2. Таксата за паркинг на другите летища в страната не е променяна. „Ако това продължи, ще бъдем принудени да се освобождаваме от машини“, каза Мустаков и не скри, че не след дълго е склонен да продаде бизнеса си на германски превозвачи.

Друга чартърна компания „Ер Виа“ заради свития пазар у нас вече е изнесласамолети за целогодишна работа в Саудитска Арабия и Исландия.

И сега делът на българските превозвачи по международни линии от трите ни основни летища е 28,5 % при 71,5% за чуждите. При международните чартъри нашият дял е 38,5 на сто (виж схемите).

Основната причина за резкия спад при BG чартърите е свиването на европейския авиационен пазар. Това е увеличило рязко интереса на западни авиокомпании да возят свои туристи към България и така те изтласкват българските. Агресивното навлизане на чужди превозвачи се подклажда и от факта, че заради конфликти в Африка част от европейските туристи се пренасочват към нашия регион. „Конкуренцията е жестока и губим пазара на чартърите“, предупреди Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании.

Бариера е и фактът, че със закон Москва забранява на чужди авиооператори да возят руски туристи. Така и очакваният скок на руско-говорящи по морето няма да подкрепи авиацията ни.