Днес пращаме самолет в Либия за последен курс

28.02.2011 , 24 часа – 26 стр.

Превозват с таксита от Букурещ до Русе 21 евакуирани наши работници Правителството е взело решение да изпрати държавния еърбъс днес в Триполи за последен евакуационен курс. Това съобщиха вчера от Министерството на външните работи. Самолетът, който вече летя веднъж до Либия миналата седмица, трябва да кацне преди обед, за да натовари всички останали българи, които са се обадили в посолството, че искат да напуснат страната.

При предишния курс правителствената машина докара в София само една българка и група чужденци. Останалите 110 наши сънародници бяха натоварени на самолет, нает от фирма „Техноекспортстрой“. 24-ма български граждани са били евакуирани вчера от самолети на Румъния и Украйна. 21 от тях са пътували с румънски военен самолет до летище „Отопе-ни“ край Букурещ. Коли на лицензираната за превоз на пътници по линията Русе-Букурещ русенска фирма „Демар такси“ след това ги превозили до Русе. Пристигналите в 5,30 ч сутринта сънародници са от различни краища в страната и до адресите им са ги

откарали един микробус на фирмата и пет таксита. Част от групата е била на работа в химическия комбинат “ Абу Камаш“ в джама-хирията, останалите са работили като строители на различни обекти. 8 други наши работници отказали да се евакуират. Още трима сънародници са пътували с украински полет до столицата Киев.

МВнР призовава настоятелно българските граждани, които все още се намират в Либия, да използват всички възможности за евакуация в следващите дни. Тъй като повечето чужди граждани вече са напуснали страната, в близко време се очаква значително да намалее броят на изпращаните от различни държави полети и кораби за евакуация, предупреждават от Външно.