EasyJet ще се конкурира с големите авиокомпании в Европа

29.03.2011 , Пари – 15 стр.

Британската нискотарифна компания ще предлага гъвкави билети, за да привлича бизнес клиенти EasyJet Pic (EZJ) се цели към клиентите на големите европейски превозвачи, за да повиши пазарния си дял. Компанията увеличава броя на дневните си полети до Лондон, Париж и Женева. Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Каролин МакКол пред Bloomberg. Компанията ще предложи и гъвкави билети в мрежата, за да стане по-привлекателна за бизнес пътувания. Билетите ще може да се променят до два часа преди полет. „Бизнес пътуванията са съвсем нов тип продукт. За първи път EasyJet предлага два типа услуги“, казва МакКол.

Близо две трети от пътниците предприемат пътувания в Европа. Според МакКол планираните намаления и пълно обслужване ще направят компанията конкурентна на превозвачи като Air France и SA’s British Airways.

Конкуренцията

„Ние не сме ориентирани само към Великобритания, за да се състезаваме само с British Airways“, казва МакКол. „Ние се конкурираме с Air France във Франция, с KLM в Амстердам и с всички останали превозвачи.“

Авиокомпанията е назначила екип от 15 души, който да отговаря за продажбите и резервациите за бизнес пътувания на британския пазар, както и в Европа. Целта е да се предлагат гъвкави цени за продажбите в интернет до лятото.

Бизнес клиентите са 18% от общия брой на пътуващите с EasyJet и компанията се стреми да повиши процента им до 21. Печалбата от полетите достига 20%, защото някои бизнес клиенти резервират полети по-късно и плащат допълнително на компанията за услуги като „качване с предимство“ (priority boarding).

EasyJet има още много път, докато настигне традиционните превозвачи по отношение на редовни полети. Според Герт Зоневелд, анализатор в Panmure Gordon, трябва да се увеличи честотата на полетите. Докато он-лайн продажбата на билети на British Airways е 53%, EasyJet предлагат само 2% в мрежата при пет и повече полета дневно.

Лоши финансови резултати

Акциите на EasyJet загубиха 26% от стойността си тази година, след като от компанията обявиха, че до края на март загубите ще достигнат 160 млн. GBP. Причините са в повишените разходи за гориво и отменените полети заради метеорологичните условия и стачките.

Според Джонатан Уобър, анализатор от Societe Generale SA в Лондон, се очаква растеж на EasyJet в бизнес сегмента. EasyJet ще започне да изплаща дивиденти през 2012 г., ако компанията излезе на печалба, обяви МакКол през ноември под натиска на основателя на компанията – Стелиос Хаджийоану.