Екипажът на Бритиш Еъруейз стяга стачка

29.03.2011

Служителите и мениджърският екип на компанията са в конфликт повече от две години, а последните две години това ще бъде четвъртият път, в който кабинният екипаж стачкува

Кабинният екипаж на Бритиш Еъруейз е гласувал в подкрепа на нови стачни действия. Конкретните дати още не са посочени, съобщава Уолстрийт Джърнъл като се позовава на информация от профсъюза на служителите Юнайт.

Осемдесет и три процента от 6981 човека, върнали отговор на запитването от страна на синдиката, са подкрепили бъдещи стачни действия. За последните две години това ще бъде четвъртият път, в който служителите ще стачкуват.

„Този вот показва намерението на кабинния екипаж да спечели справедливост”, заяви генералният секретар на Юнайт Лен МакКлъски. Според него бордът на директорите на Бритиш Еъруейз трябва да обмисли как да си върне доверието на голяма част от служителите на компанията. „Продължаваме преговорите с компанията, за да намерим решение”, добави той.

Според британския авиопревозвач моментът е подходящ за сътрудничество, а не за конфронтация. „Започнахме преговори с Юнайт по-рано този месец и тези преговори продължават”, заяви говорител на Бритиш Еъруейз. „Надяваме се, че те ще сложат край на този спор”, добави той.

Надеждата да се постигне споразумение нарасна след като Кейт Уилямс бе избрана за главен изпълнителен директор на БА през януари. Взаимоотношенията между профсъюза и предишния изпълнителен директор Уили Уолш бяха значително влошени.

Двете страни са в конфликт от повече от две години. Докато профсъюзът губи от своята обществена подкрепа, репутацията на Бритиш Еъруейз страда от негативната публичност. Миналата година стачните действия продължиха 22 дни и струваха на компанията 155 млн. паунда.