Гръцките авиодиспечери готвят стачка по Великден

13.04.2011 , Econ.bg

Гръцките авиодиспечери заплашват със стачка по време на Великден, което може да доведе до анулиране на много от самолетните полети от и до гръцките летища. Задава се и криза със снабдяването на бензиностанциите с горива, ако служителите в рафинериите не прекратят стачните действия, съобщава БНР.

Синдикатът на служителите в Гражданска авиация съобщи за готовност за стачка в дните на Великденските празници. Причината за напрежението са неизплатени възнаграждения от декември миналата година. Авиодиспечерите заявиха, че до няколко дни очакват да получат сумите за изработените от тях извънредни часове, както и полагащото им се допълнително възнаграждение за работа в почивни и празнични дни. В противен случей започват стачка, която застрашава туризма в Гърция и ритмичността на самолетните полети по време на Великден.

Днес все още по бензиностанциите на страната снабдяването с горива е ритмично, но през седмицата се очаква криза с бензина, която може да доведе и до покачване на цената. Служителите в рафинериите Солун, Аспропиргос и Елевсина продължават стачката си до 19 април. Протестите започнаха след като ръководството на фирмата „Елиника петреля“ реши да съкрати с 40% заплатите на работещите в рафинериите. От синдикатите са категорични, че няма да приемат това решение и са готови да продължат с протестите.