И самолетните билети поскъпват заради петрола

01.03.2011 , EXPERT.BG

От Бритиш Еъруейс предупредиха пътниците, че в следствие на увеличението в цените на петрола може да последва скок и в цените на самолетните билети и на таксите за гориво, пише английският вестник „Гардиан“.

Уили Уолш, изпълнителен директор на Интернешънъл Еърлайнс Груп (компанията, която обедини Бритиш еъруейс и Ибериа еърлайнс), съобщи, че цените на самолетните билети и на таксите за гориво ще бъдат преразгледани след като тази седмица цената на петрола надхвърли110 долара за барел.

Всеки трябва да разбере, че високите разходи за гориво ще се отразят директно на цените, които ще трябва да заплатят пътниците, допълва той.

По-рано този месец Бритиш Еъруейс увеличи някои такси за двупосочните пътувания на дълги разстояния, както за нискотарифните полети, така и за бизнес класа и първа класа.

Уолш твърди, че увеличение в цените на услугите ще се забележи дори и сред нискобюджетните авиокомпании като Райънеър. По думите му те ще опитат да спечелят повече пари от клиентите по традиционните си начини.

Очаква се разходите за гориво на Интернешънъл Еърлайнс Груп да нараснат от 1,2 млрд. евро на 5,1 млрд. евро.