Идват нови 4 млрд. за бизнес от Европа

04.04.2012 , Standartnews.bg

София. Близо 4 млрд. лв. от ЕС може да вземе бизнесът през периода 2014-2020 г., обяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Това е общият размер на парите по ОП „Иновации и предприемачество“, която ще замени настоящата ОП „Конкурентоспособност“ (ОПК).

До края на годината амбицията е 100% от бюджета на настоящата ОПК, който е 1,12 млрд. евро, да бъде в процес на изпълнение, каза министърът на икономиката Делян Добрев. От 2014 г. ще има една оперативна програма по-малко, защото ще се слеят „Техническа помощ“ и „Административен капацитет“, обяви Дончев. Така за обучението на чиновниците вместо финансовото министерство ще отговаря МС.

Ведомството на Дянков ще продължи да одитира средствата от ЕС, каза Дончев. Общинските пътища може да излязат от обхвата на ОП „Регионално развитие“ и да се влеят в новата ОП „Транспортна инфраструктура“, каза зам. строителният министър Николай Нанков. Ако това стане, според експертите е възможно пътната агенция също да смени шапката и да премине към транспортното министерство.

Общо за 20 млрд. лв. от ЕС ще се бори страната ни за периода до 2020 г. В програмите, които ще защитаваме в Брюксел, ще бъдат включени индикативни списъци с проектите, които може да се финансират по тях. Кои проекти да влязат в предварително одобрения списък, вероятно ще решават регионалните съвети за развитие, каза Дончев.