Картел проваля търг за 25 млн.

17.03.2011 , в. „Стандарт“

Туроператори наддават с нереално ниски и съмнително еднакви цени за полетите

Заради несигурните цени на петрола и летищните такси авиокомпаниите не се наемат да правят дългосрочни оферти

Картел е на път да провали командировките на държавните чиновници. Причината са еднаквите почти до стотинка цени на 4 от 6-те избрани от Централния орган за организиране на обществени поръчки (ЦООП) туроператори. Фирмите трябва да осигурят самолетни билети за цялата администрация до края на годината на обща стойност 25 млн. лв. без ДДС. Жалба до ВАС от участника в конкурса „Елит Травел“ обаче е стопирала за неопределено време конкурса. Правилата на търга са направени от хора, които не са експерти в тази област, твърдят от бранша. Заложени са условия, които карат кандидатите да намират вратички и да заобикалят правилата. Първо като условие е заложено да се посочи крайна максимална цена, като в нея са включени и летищните такси. Това е невъзможно да се направи за период от една година напред.

Летищните такси се променят много често. Те се обявяват в местна валута, като сумата се пресмята не по курса на централната банка, а според други правила, обясни Ивалина Цанова от Чешките авиолинии. Това и евентуалното поскъпване на полетите заради горивата прави кандидатстването с твърда крайна цена почти невъзможно, обясни тя.

Никой туроператор не може да застане твърдо зад цена, която не се определя от него, категорични са специалистите. В писма на авиокомпаниите до възложителя изрично е подчертано, че цени на полетите за 12 месеца напред няма как да се гарантират. Това обаче явно е убягнало от вниманието на ЦООП.

За обслужването си агенциите трябва да получават такса, като средната за дестинации в Европа е между 25 и 50 евро. Заради дефектните условия, заложени в търга, някои участници са сформирали картел, твърдят запознати с пазара. Според конкурса държавата избира в мегатърг 6 компании, които ще обслужват всички полети на чиновниците. След това тези шест фирми се борят помежду си за всяка поръчка. Странното е, че 4 от компаниите – „Аеротур ММ“, „Астрал Холидейз“, „Бългериън ВИП Травъл“ и „Хорнит“ дават абсолютно еднаква крайна цена, с която печелят мегаконкурса. Незначителна разлика в крайната цена е предложена и от 6-ия в класирането – „Юзит калър“. Единствено „Аргус“ предлагат по-ниска цена, но според експертите офертите им са абсолютно неизпълними и нереални. Съвпадение на цените е невъзможно да се случи, освен ако не са пресмятали заедно, твърдят експерти. Най-малкото защото летищните такси се променят всеки ден. Според експертите е крайно време КЗК да се самосезира за наличието на картел, след като нееднократно заявява, че антимонополистите са безкомпромисни.

Няма никакво споразумение между фирмите, твърди Христо Гълбачев от „Астрал Холидейз“. В изискванията на конкурса е записано, че където е възможно, трябва да се предложат директни полети. При това правило е естествено всички кандидати да са ползвали един и същи цени от авиопревозвачите. Освен това 99% от фирмите у нас ползват резервационната система за самолетни билети „Амадеус“. Така че е нормално да има съвпадение, обясни той. Цената към ден и част е една и съща за всички, казва Гълбачев. Ние се обосновахме и писмено пред възложителя, като приложихме и писма от авиокомпаниите за цените към момента, посочи той.

Теоретично е възможно да се получи такова съвпадение, каза и председателят на АБТТА Ирена Георгиева. Цена на самолетните билети за цяла година обаче не може да се гарантира, категорична е тя.

В същото време обаче авиокомпания „България Ер“, която е създател на продукта, предлага по-висока цена. Така реалната оферта е по-високата от тази, която кандидатите в картела за полетите предлагат. Как ще успеят да оцелеят и откъде ще вземат тези пари, питат експерти. Ще спонсорират ли командировките на чиновниците и ако това е така – какви облаги ще получават в замяна? Затова и поръчките за полети трябва да се извадят от реда на ЗОП, за да се спести бъдещият хаос, който ни очаква с пътуванията на държавните служители.

Интерес представлява и фактът, че по време на спрения конкурс заради жалбата МОСВ обявява обществена поръчка за агенция, която да обслужва ведомството през следващите 12 месеца. Госпожа Климентина Денева подписва заповед за обществена поръчка, като игнорира целия туристически бранш и кани само 6-те фирми, които все още не са подписали договори за обслужване. И избира една от тях в нарушение на правилата за лоялна конкуренция.

При много ниските обявени цени в търга може да се окаже и че нито една фирма не е в състояние да предостави полет на тази стойност, с която е спечелен конкурсът. Тогава държавата ще се принуди да плати повече, защото в противен случай никой няма да я обслужи. Или пък туроператорите ще се опитат да извият ръцете на авиопревозвачите и да ги принудят да продават под себестойност заради евентуалния оборот, категорични са експертите. За да излезе по най-добрия начин от самолетното блато, държавата трябва да отмени търга и да обяви конкурс по нови правила, категорични са запознати с пазара.