Катарски инвеститори искат да управляват летище Балчик

30.03.2012 , в. Класа | Николета ЦВЕТКОВА, Стр. 2

През 2020 г. до ски лифта на Витоша може да се пътува с метро
След посещението на българската правителствена делегация в Катар се появи сериозен интерес за концесия на летище Балчик, за това сега ще се работи усилено по анализа му, каза транспортният министър Ивайло Московски след бизнес форум „Стратегическа инфраструктура България 2012“. До месец трябва да е готов докладът, преговори с Катар се водят непрекъснато, а през май се очаква и делегация оттам у нас. Заради това ще се променят първоначалните планове за концесиониране на летищата в София и Балчик в комплект и те ще се отдават отделно. Очаква се това да стане следващата година. Това ще забави работата по концесионирането на летище София, коментира Московски.
Отдаването на Софийската централна гара се отлага, но ще се търси концесионер за гарата в Пловдив. Причината е, че ремонтът на жп гарата в София ще може да се финансира със средства от оперативна програма „Транспорт“. Има страни, които не са достигнали до такава усвояемост по програмата, като България – на 73%, коментира Московски. Транспортният министър каза, че пари за реконструкцията на гарата в Бургас ще се търсят от националния бюджет.
Мисля, че след няколко години София ще бъде единственият град на планетата, в който ще може да се достига с метро от летището до ски лифтовете в планината, заяви президентът Росен Плевнелиев на бизнес форума. По думите му любителите на зимни спортове от Истанбул, Белград, Солун и Букурещ ще летят един час до София и след това бързо ще достигат до Витоша. Вече се подготвя проект за продължаване на метрото до квартал Симеоново. Според инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“, има техническа възможност за реализацията на подобен проект.
Предпочитам вместо АЕЦ „Белене“ да има санирани панелни блокове, където сметките за ток са двойно по-ниски, заяви президентът. Тоталните приоритети в момента за страната са магистралите „Хемус“ и „Струма“, електронното правителство, енергийната ефективност, ВиК-секторът и жп транспортът. Държавният глава посочи, че страната трябва да развива както традиционните за България сектори, така и тези с висока добавена стойност. Може да се развиват биоземеделие, производство на храни, високи технологии и индустрии, свързани със здравето на хората.
Летището в Стара Загора има голям потенциал, защото се намира на пътя на три европейски коридора и от него може да се стигне до всяка точка на Европа за 3 часа по въздух и за 24 часа с камион. Стара Загора и Пловдив биха могли да станат регионален клъстер за логистика, а Русе да стане център на българския клъстер за биоземеделие, да се направи и индустриална зона, която да захрани пристанището и летището с възможностите за експорт на земеделска продукция, посочи още Плевнелиев. По думите му във Варна и в Бургас клъстерът туризъм ще намери достойно бъдеще, а на брега на Черно море да има свръхмодерен музей на световните цивилизации.
***
705 млн. евро се влагат във второкласни и третокласни пътища
В момента 705 млн. евро се инвестират в ремонти на второкласни и третокласни пътища, каза строителният министър Лиляна Павлова. Това са средства от програма „Регионално развитие“ и държавни заеми, а срокът за завършването им е 2013 г. и 2014 г. Предстоят преговори за програма „Транзитни пътища 6“, с която чрез държавно гарантирани заеми ще се финансират проекти, за които няма да има пари от еврофондовете през следващия програмен период 2014-2020.
В момента има забрана за ползване на 300 базови станции на мобилните оператори в столицата, защото са незаконни. Забраната за ползване означава поетапното изключване на тока към тях по график. Този график трябва да се направи от мобилните оператори и да е представен на регионалното ведомство до 31 март, за да не се стигне до спиране на сигнала към абонатите, уточни министър Павлова. За други близо 300 базови станции се правят проверки. Въвеждането на кабелите под земята не изисква много строителни дейности, а и на много места има подземна инфраструктура, която може да се използва, коментира строителният министър. По думите й няма предпоставки цените на услугите да се повишат, защото не се налагат големи инвестиции.