Летищата посрещат лятото с нови дестинации до Азия и Европа

01.04.2011 , Български транспортен вестник – 4 стр.

От 27 март влезе в сила лятното разписание за летищата. От аеропортовете в София, Варна и Бургас се похвалиха с нови дестинации и нови привлечени компании. От Летище Пловдив също се включиха и разказаха за двете редовни летни релации при тях.

Летище София

През летния сезон Летище София ще предложи директни полети до 47 дестинации, по които ще оперират 25 авиокомпании.
Най-новата линия е на Qatar Airways. Полетите от Доха до София стартират от 14 септември 2011 г. и ще бъдат изпълнявани четири пъти в седмицата – в понеделник, сряда, петък и събота.

Редовната линия София – Доха ще предостави удобни връзки за пътуващите до бързо развиващите се пазари на Китай, Индия и в Персийския залив, както и до редица дестинации в азиатско-тихоокеанския регион. Значително ще се улесни пътуването от София до привлекателни както за туристите, така и за деловите сфери дестинации като Дубай, Пекин, Шанхай, Хонконг, Делхи, Сингапур, Куала Лумпур и други от постоянно разрастващата се мрежа на Qatar Airways, похвалиха се от софийския аеропорт.

И през 2011 г. с най-голяма честота остава дестинация-та София – Виена – 49 полета седмично, предлагани от трима превозвачи – Austrian Airlines, NIKI и България Ер.

На второ място по брой седмични полети се нарежда английската столица. Пътниците за Лондон могат да направят своя избор от две традиционни (България Ер и British Airways) и две нискотарифни (WizzAir и eazyjet) авиокомпании, които изпълняват общо 28 полета седмично до три летища – Хийтроу, Гетуик и Лутън.

Air France възстановява своята ежедневна втора честота до Париж-летище „Шарл дьо Гол“, полетите по която бяха преустановени през последния зимен сезон. До същото летище в партньорство с френската авиокомпания всеки ден ще лети и България Ер. Авиокомпания WizzAir ще увеличи полетите си до нискобюджетното летище Буве край Париж от два на три седмично. Общият брой на полетите по маршрута София – Париж ще достигне 24 на седмица.

Лятното разписание ще гарантира по 21 полета седмично до европейските хъбове Франкфурт и Мюнхен.

До общо 18 седмично ще се увеличат полетите до Рим благодарение на допълнителните честоти, които предлагат в своето разписание и трите авиокомпании, опериращи по маршрута – България Ер, Alitalia и WizzAir.

От Летище София съобщиха още, че авиокомпания WizzAir ще открие нова линия от София до Малага с един полет седмично в понеделник. Наред с ежеседмичния полет на България Ер честотата по дестинацията се увеличава двойно.

От 1 април Air Malta въвежда промяна в маршрута по линията Малта – София, като междинното кацане вече ще бъде в Атина, а не в Истанбул. Новото разписание на полетите в петък и понеделник, както и конкурентните цени на отсечката София – Атина, ще предоставят добра възможност за кратък отдих в края на седмицата в гръцката столица или в някой от популярните островни курорти.

От края на май полетите на Turkish Airlines по редовната линия до Истанбул-летище „Ататюрк“ се увеличават от 7 на 12 седмично. Заедно с ежедневните полети на нискотарифния превозвач Pegasus Airlines до летище Сабиха Гьокчен в азиатската част на космополитния град полетите между София и Истанбул ще достигнат 19 седмично.

С началото на летния сезон авиокомпания MALEV ще изпълнява 2 полета всеки ден до Будапеща, a Cimber Sterling добавя трета седмична честота по единствения засега директен маршрут до скандинавския регион София – Копенхаген.

Допълнителни полети въвежда и България Ер – до Амстердам, Цюрих, Палма де Майорка, a WizzAir – по обслужваните от него дестинации Милано (Бергамо), Айндховен, Барселона, Валенсия.

Украинската авиокомпания AeroSvit добавя още един полет към вече ежедневната честота по линията София – Киев, като с промяна в разписанието на пет от полетите ще осигури още по-удобни връзки по своята мрежа до пунктове във вътрешността на Украйна, както и до летища в Близкия и Далечния изток.

С оптимизирано лятно разписание от и до София Czech Airlines ще предложи подходящи връзки през Прага до редица дестинации, до които няма директни линии от българската столица като Стокхолм, Люксембург, Санкт Петербург, Загреб, Любляна, Вилнюс, Талин.

Повече полети през сезон лято 2011 ще има и по вътрешните редовни линии. Авиокомпания България Ер ще увеличи броя на полетите до Бургас от 12 на 17 седмично, а с 4 полета седмично ще се подобри предлагането по маршрута София – Варна.

Летище Варна

19 са направленията, по които ще се изпълняват редовни полети, като сред тях са и нови редовни дестинации като Кьолн (Германия), Катовице (Полша), Самара и Казан (Русия).

С най-голяма честота в лятното разписание на редовните линии са полетите до София, Виена и Будапеща, които се изпълняват всеки ден.

От началото на юни ежедневни стават и полетите до московското летище Домодедово, изпълнявани от S7Air!ines. От 2 юни редовни полети до руската столица ще има и авиокомпания България Ер – два пъти седмично до летище Шереметиево, а от 28 май до Санкт Петербург веднъж седмично.

Полетите на Wizz Air до Лондон (Лутън) се изпълняват във вторник и събота, а от 23 юни и в четвъртък. От 22 април два пъти седмично националният превозвач България Ер ще свързва Варна с летище Гетуик в британската столица.

От началото на април ще се изпълняват три пъти седмично редовни полети до Брюксел.

Редовните полети по направленията С. Петербург, Люксембург, Дюселдорф и Екатеринбург стартират през май.

До Осло, Кишинев, Цюрих, Новосибирск и Ростов на Дон връзка от морската столица ще се осъществява от юни. Тогава стартират и новите редовни линии до Катовице (Полша) на авиокомпания LOT, до Самара (Русия) на авиокомпания Ural Airlines и Казан (Русия) на авиокомпания Tatarstan Airlines. Редовни полети до Кьолн (Германия) на нискотарифната Germanwings са планирани веднъж седмично от втората половина на юли.

Летище Бургас

В новото полетно разписание националният превозвач България Ер ще извършва вече по 17 полета седмично до Бургас. От понеделник до петък полетите от Бургас до София вече ще са по три на ден и с нови часове. Полетите до Лондон (Лутън) на авиокомпания Wizz Air също се увеличават – от два те стават четири пъти седмично.

От 2 април стартира и редовната линия Бургас – Осло на Norwegian Air Shuttle, която ще се изпълнява всяка събота. Сибирските авиолинии ще летят вече три пъти седмично от Бургас до Москва – в събота, неделя и понеделник. Поетапно в лятното разписание на Летище Бургас предстои да се включат и други редовни линии по различни направления в Германия, Русия, Великобритания,

Унгария и Полша.

Летище Пловдив

За разлика от морските летища активният сезон за Летище Пловдив е зимният, през който пристигат ски-чартъри за трите зимни курорта Пампорово, Боровец и Банско. Зимните чартъри започват в средата на декември и приключват в края на март. През сезон 2010/11 чартърните полети бяха предимно от Великобритания, Ирландия и Русия, имаше отделни полети от други бивши съветски републики, като Украйна и Беларус, обясни пред Български Транспортен Вестник Иван Карнабитов, търговски и маркетинг мениджър на летището.

През летния сезон на 2011 г. на Летище Пловдив ще се обслужват две редовни дестинации – Лондон-Станстед и Милано-Бергамо. И по двете дестинации оперира най-големият нискотарифен превозвач в Европа Ryanair. Полетите от и до Лондон-Станстед се изпълняват от ноември 2010 г., а от и до Милано-Бергамо стартират на 7.5.2011 г. И двете дестинации се обслужват два пъти седмично във вторник и събота и са целогодишни.

Практиката показва, че през летния сезон на Летище Пловдив се изпълняват и чартърни полети Копенхаген – Пловдив и/или Копенхаген – Пловдив – Бургас, като за тях могат да бъдат закупувани и само билети, необвързани с туристически пакети. Тези полети се изпълняват от авиокомпания Българиан Еър Чартър и са чартирани от туроператора Penguin Travel. Други традиционни чартъри за летния сезон са тези до Тел Авив, изпълнявани от израелски авиокомпании. За момента обаче на Летище Пловдив няма подадени заявки за лято 2011 нито за полетите за Копенхаген, нито за тези до Тел Авив.