Летище Балчик отива отделно на концесия

30.03.2012 , в. Монитор, стр. 10

Летището в Балчик ще бъде дадено отделно на концесия. Това съобщи вчера транспортният министър Ивайло Московски.
„Предишната идея бе за него да се търси концесионер в пакет със столичния аеропорт, но сега има определен интерес от инвеститор от Катар и за това ще ги разделим“, поясни той. „Тепърва ще правим подробен анализ на ситуацията. За летище София ще се търси голям и сериозен инвеститор“, добави той.

Според него концесията ще може да бъде реализирана най-вероятно догодина. „Основните ни намерения по концесиите на летищата ще станат ясни до месец“, уточни транспортният министър.

По думите на Московски очаква се експерти от Катар да пристигнат у нас през май.

Вчера на форум за инфраструктурата президентът Росен Плевнелиев лансира още една идея, свързана с авиационния транспорт – летището в Стара Загора да се превърне във важен възел за въздушния трафик между Европа и Азия.

Според държавния глава от летището там със самолет може да се стигне за 3 часа до всяка точка на Европа, а с автомобилен транспорт – за едно денонощие. „Голямото предимство на Стара Загора е, че се намира на три европейски коридора“, поясни Плевнелиев. „Пловдив също би могъл да стане регионален клъстер за логистика“, допълни президентът.

Пистата на летище Стара Загора е дълга 2550 м, прилежащите територии са около 6000 дка, близостта до железопътна и магистрална инфраструктура е на отстояние от 5 км, което го прави изключително привлекателно за инвестиции в модерно карго летище, смятат експерти.