МИНИ САМОЛЕТ КАЦНА В НИВА

26.04.2011 , Телеграф – 8 стр.

Спортен самолет се оплете в жици и кацна аварийно в нива край старозагорското село Богомилово навръх Великден. При тренировъчен полет на около 1000 м височина двуместният самолет Ekstra 300 L с двама души на борда получил повреда в двигателя. Моторът внезапно загаснал и машината започнала свободно да пада. Зад щурва-ла седял британски гражданин, сертифициран пилот инструктор с над 4000 летателни часа зад гърба си, а до него бил собственикът на самолета сливенският бизнесмен Младен Стоянов. Пилотът реагирал в съответствие с инструкциите за подобни ситуации и започнал аварийно кацане. Тогава обаче машината закачила далекопровод.

Късмет

„Имахме малшанс, че не видяхме втория проводник средно напрежение при опита за приземяване. Важното е, че сме здрави, тепърва ще установяваме повредите по самолета“, коментира край село Богомилово старозагорският бизнесмен Младен Стоянов. Двамата били на косъм от образуване на волтова дъга, която би изпепелила въздухоплавателното им средство заедно с екипажа. Машината се приземила в нива в района на селските гробища. При предварителния оглед било установено счупване на крилото, разбит колесник, потрошено витло. Има повреди и по двигателя.

Мерак

Немската машина Стоянов закупил „втора ръка“ от словенски бизнесмен. Това е вторият самолет на Стоянов, който е фен на летенето и държал да се научи да прави въздушни фигури. Вчера той разговаря със свещеник да отслужи молитва за здраве и щастливо избавление. Заради инцидента Богомилово остана без ток на празника, докато аварийни екипи на ЕВН привечер отстраниха аварията. Самолетът остана под охрана до пристигането на експерти от звеното за разследване на авиационни инциденти при Министерство на транспорта.