Пета „Среща на поколенията“ от Българската гражданска авиация

Място: Клуб-музей на Летище София

Пета "Среща на поколенията" от Българската гражданска авиацияПризнателност и приемственост на поколенията – това беше мотото на тазгодишната Пета среща ма поколенията в гражданската авиация.

На срещата присъстваха юбиляри, които през 2019 г. навършват  60, 65,70, 75, 80, 85 и 90 години  – представители на всички авиационни предприятия, професии и възрасти.

„Истинската приемственост на поколенията се осъществява, когато се награждават 90-годишните инструктори и 60-65 годишните ученици“ каза във встъплението си председателят на Съюза на ветераните от БГА /СВ БГА/.

В организацията на срещата освен СВ БГА, участваха ръководствата на  АБА с председател инж. Светослав Станулов,  Летище София с Изпълнителен директор Владимир Рапонджиев, ДП „РВД“ с генерален директор Георги Пеев, ГД ГВА с главен директор Станимир Лешев.

Приветствие към присъстващите юбиляри поднесоха:

 • От името на организаторите  – Светослав Станулов, председател на АБА;
 • Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщeния – Росен Желязков.

Пета "Среща на поколенията" от Българската гражданска авиацияСлед словото на Министъра, председателят на Съюза на ветераните Иван Петков благодари от името на организаторите на срещата за приветствието и за помощта, която  министерството и лично министърът оказват за запазване авиационната памет на БГА. „Убедени сме, че с неговата подкрепа и волята и решителността на летище София, АБА, РВД, СВБГА и представители на авиационната общност следващата среща ще стане в новия модерен Клуб-музей на летище София на Терминал 1“- каза в заключение той.

Последва  Церемония по награждаване на юбилярите през 2019 г.

По решение на съорганизаторите на събитието награда получиха ветераните, навършили през 2019 г. 90 години,  а именно  юбилейно отличие – медал за личен принос в развитието на БГА. Така към изградения “ Клуб на 90- годишните ветерани“, в който членуват 28 ветерани, се присъединиха още 9 души.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията връчи, лично или  роднини, отличието, както следва:

 1. Христо Костадинов Христов, летец-пилот, летял в БГА 30 години, пролетял 17 620 часа безаварийно, с изключителни заслуги към опазване авиационната памет на БГА. Посмъртно.  Наградата получи дъщеря му Гергана Христова.
 2. Мирчо Колев Калчев – летец пилот, лети в БГА 30 г., пролетял 16 300 ч. безаварийно, главен пилот на БГА, инструктор във ВНВУ „Г. Бенковски“ за нуждите на БГА. Сред тях са двама от учениците на Мирчо Калчев – Ватко Бешлиев и Пенчо Пенчев – възпитаници от първите два випуска, завършили ВНВУ „Г. Бенковски“
 3. Георги Христов Рендаков – летял в БГА 22 години,  безаварийно 13 850 часа, инструктор на младите летци в Тренажорния комплекс на учебния център.
 4. Йордан Кавалджиев – летец-пилот, първият началник на РВД в Бургас през 1967 г.
 5. Ненка Генова – авиодиспечeр в РВД.
 6. Георги Стоичко – авиотехник в РВД.
 7. Методи Стоянов – авиотехник в РВД.
 8. Стефанка Петрова Славова – първата стюардеса на ТАБСО, където лети 12 години (живее в чужбина, по здравословни причини не може да присъства. Наградата ще получи председателя на Дружеството на стюардесите – Тони Бунджулова
 9. Величка Кирилова Бъчварова – служител на летище София.

Отличени  за изключителни заслуги в развитието на БГА бяха:

 1. Апик Гарабедян – дългогодишен служител на летище София, изпълнителен директор на Българиен Ер чартър, бивш зам. министър на транспорта, навършил 70 г.
 2. Нистор Пенков Нисторов – дългогодишен авиоинжинер в АТБ София и началник на АТБ, навършил 75 г.
 3. Никола Бейски – авиоинжинер в ССА, бивш директор на авиокомпания „Хемус Еър“, навършил 80 г.
 4. Калин Барзов – бивш директор на летище София и летище Бургас, бивш главен директор на ГД ГВА, навършва 75 години.
 5. Любомир Георгиев Попов – бивш зам. директор на летище Софи, навършил 80 г.
 6. Цветан Доганов – летец-пилот бивш директор на Учебния център на БГА, навършил 75 г.
 7. Вато Милчев – авиомеханик от АТБ София, борден инженер на самолет АЕН 24, Ил 18 и ТУ 154, пролетял 15 520 ч., активен деятел на СВБГА. Навършил 85 години.
 8. Христо Пехливанов – авиоинжинер РВД, инструктор в отдел ВПТС, работи като инспектор в ГДГВА, навършил 75 години.
 9. Андрей Андреев – летец-пилот, бивш директор на летище Пловдив, навършил 65 години.
 10. Ватко Бешлиев – летец-пилот, управител на АУЦ Долна баня, навършил години.
 11. Пенчо Пенчев – летец-пилот, бивш командир на отряд 28 и бивш зам. министър на транспорта, навършил 65 години.
 12. Атанас Витков – летец.пилот, главен пилот на авиокомпания Ер Виа. Навършил 65 години.
 13. Николай Николов – бивш директор „авиационна сигурност“ в ГД ГВА.
 14. Милан Маринов – работи в РВД Варна 41 години и като главен специалист в ГДГВА. Навършил 70 г.
 15. Марийка Борисова Велева – уредник на Клуб-музея на летище София за всеотдайната й работа по създаването и развитието на музея, който се превърна с нейното активно участие в център на поколенията от БГА и подрастващото поколение в Училище за авиация на летище София. Дългогодишен експерт в Пресцентъра на летище София, член СБЖ, навършва 65 г.