По-вероятно е да ви удари мълния, отколкото да се заразите с COVID-19 в самолет

http://www.avioforum.com/

Международната асоциация на авиокомпаниите /IATA/ събра на специална пресконференция представители на трите големи самолетостроителни компании, за да демонстрира и обясни нагледно невероятно малкия риск от заразяване с COVID-19 на борда на пътнически самолет.

Airbus, Boeing и Embraer представиха резултати от свои независими проучвания с използване на модели с флуидна динамика, с помощта на които се пресъздава потенциалния риск за пътниците на борда. Според изводите от тези проучвания, пътниците рискуват повече да бъдат ударени от мълния, отколкото да се заразят с COVID-19 в самолета.

Още от началото на пандемията IATA е сред водещите гласове в защита на безопасната среда на пътуване в гражданската авиация. Според агенцията, процесът се проверява на много нива, като се започне от скрийнинга на летищата и имплементацията на безконтактни процеси за регистрация и се стигне до ежедневната дезинфекция на повърхностите и задължителното носене на маски на борда.

Но, независимо от неспиращите усилия на авиокомпаниите и летищата да ни убедят в безопасността на пътуванията със самолет, пътниците си остават скептични. Според проучване на IATA извършено през август, над 60% от пътуващите са убедени, че въздухът в кабината е опасен. Най-голямото опасение обаче си остава заразяването с COVID-19 от пътник, седящ на съседната седалка. Това, и според IATA, е единствения по-сериозен риск, но и той в сравнителни измерения е незначителен.

Доктор Дейвид Пауъл, главен медицински съветник на IATA направи обобщение на резултатите от проучванията на трите големи производителя. Според обобщените му данни, от всички изпълнени от началото на пандемията полети, а това са над 1.2 милиарда превозени пътници, само 44 са потвърдените случаи на заразяване с COVID от друг пътник на борда. Това означава 1 на 27.3 милиона случая – изключително малък брой.

Пауъл признава, че проучването може и да не е консистентно и да са пропуснати някои случаи, но дори и 90% да са пропуснатите такива, това отново означава 1 на 2.73 милиона. За сравнение, по данни на Центъра за превенция и контрол на заболяванията в САЩ, рискът от заразяване в цялата държава се оценява на 1 на 1.2 милиона души, колкото от удар от мълния. С други думи рискът да те удари мълния е двойно по-голям от това да се заразиш на борда на самолет.

Защо рискът на борда е толкова нисък?

Много от спецификите на кабинната архитектура обуславят изключително ниския риск от трансмисия на вируси. За начало, седалките и пътниците гледат в една посока, което ограничава инетракциите лице-в-лице. Самите облегалки на седалките имат ролята на бариера за водните капки, която ограничава предаването им между редовете.

Още една причина е специфичния въздушен поток в кабината. Движението му от горе надолу и високоефективната филтрация от HEPA филтрите на климатичната система прави средата много нискокондуктивна за разпространението на водни капки, в сравнение с други затворени пространства.

И въпреки че проучванията на трите производителя използват различен подход за изследване на аерозолите в кабината и разпространението им в затворената среда, всички те достигат до почти идентични изводи. Боинг, например, използва живи и синтетични вирусни единици в проучванията си на различни типове самолети. Те включват използване на маски със и без клапи, частично блокиране на филтрите и други откази, като въпреки всичко това разпространението е незначително.

Еърбъс използва софтуерно моделиране, отчитайки параметри, като скорост на въздушния поток, посока и температура на 50 милиона позиции в кабината и до 1000 пъти в секунда.

Ембраер използва цяла кабина в реални размери, в която анализира средата при кашлящи пътници на различни места в салона и пренасянето на аерозолите при различните сценарии.

Въпреки ключовите разлики в подхода при трите вида изследвания, резултатите са много сходни и всички те показват, че рискът от предаване на вирусен товар между пътниците на борда е много, много нисък. Според Еърбъс, седенето с маска в пълен самолет е равносилно на стоене с маска навън и на разстояние от 2 метра от най-близкия човек. Ембраер също потвърждава, че носенето на маска на борда редуцира риска шесткратно, въпреки че той е много нисък и без носене на маска