Превъртял пилот свали самолет

29.03.2012 , в. Стандарт

Капитанът буйствал и крещял, че има бомба на борда

„Странно“ поведение на пилот доведе до аварийно кацане на самолет в щата Тексас. Машината, извършвала полет от Ню Йорк до Лас Вегас, бе принудително приземена в Амарило след инцидент, предизвикан от „медицински проблем“ на капитана, съобщи авиокомпанията „Джет блу“.

Истински екшън се е разиграл на борда на самолета, на който са пътували 135 пасажери и петчленен екипаж. Според разкази на очевидци три часа след излитането капитанът започнал да се държи неадекватно. След като забелязал странното поведение на колегата си, вторият пилот успял да го убеди да излезе от пилотската кабина и заключил вратата. По думите на пътниците мъжът изглеждал объркан и дезориентиран. След като се отбил в тоалетната, капитанът започнал и да крещи, че на борда има бомба, че самолетът ще падне, както и несвързани реплики за Ирак, Афганистан и Иран. Посъветвал дори пътниците да си прочетат молитвите, след което започнал да блъска по вратата на кабината.

„Беше страшно. Капитанът приличаше на човек, изпаднал в депресия. Опитаха се да го успокоят, но в крайна сметка се наложи група пътници да го усмирят“, каза пред Си Ен Ен една от пътничките.

Контролът на самолета поел вторият пилот и случайно намиращ се на борда друг капитан, който приземил машината. „Пилотът ни се побърка и кацнахме в Амарило. Животът ми премина пред очите ми“, написа в „Туитър“ пътничката Тифани Лий.

Обезумелият капитан е бил откаран в болница, а пътниците все пак са продължили за Лас Вегас. Случаят бе поет от ФБР. Анализи започнаха да правят и авиоексперти. Един от тях е признал, че само първата година контролът на пилотите е много затегнат. След това се очаквало самите те да съобщават за странно поведение или оплаквания.