Президентът мечтае да вкара хакерите в киберотбраната

03.04.2012 , в. Сега | Галя Горанова, Александър Колев | стр.2

Плевнелиев рискува да влезе в конфликит с МВР заради новия закон за сигурността

„Имам мечта да създадем един backup център за киберотбрана на НАТО в България“, изповяда вчера президентът Росен Плевнелиев, след като откри международна конференция, свързана с интелигентната отбрана. Според държавния глава у нас „има достатъчно много хакери и интелигентни млади хора на разположение, които биха могли да бъдат пренастроени и да работят за киберотбраната“. Плевнелиев предположи, че изграждането на такъв център ще отнеме поне 5-10 г. „Но това ще бъде прекрасно, защото тогава България ще се препозиционира на картата на войните на ХХI век като една от най-високотехнологичните държави“, обясни той.
Плевнелиев обяви, че ще инициира среща на държавните глави на страните от Югоизточна Европа по новата стратегия на НАТО за интелигентна отбрана. Тя предвижда общо участие в търгове за отбранителна техника и специализация на страните в определени дейности, свързани със сигурността. Според президента България има възможност да се специализира по проекти в областта на оптиката, електрониката, в производството на леки оръжия, в корабостроенето и „самолеторемонта“. „Много по-добре е няколко държави заедно да купуват самолети, хеликоптери, фрегати и отбранителни способности. Когато сме заедно, освен че ще постигаме много по-ниски цени, но и можем да договаряме фабрики“, обясни президентът.
По отношение на реформата в сектора за сигурност Плевнелиев застана зад идеята да има общ закон за сигурността. Тази позиция му гарантира сблъсък с МВР, тъй като предвижда цялостна реформа в спецслужбите. Той обаче се въздържа от коментар по предложението на шефа на БОРКОР Румен Миланов да се назначи специален вицепремиер, който да координира работата им. „Всеки в момента слага нещо на масата, но не смятам, че просто от различните изказвания на един или друг член на работната група в момента можем да обобщаваме кое ще бъде и кое – не“, каза Плевнелиев. До края на седмицата той ще се запознае с проекта на специалната работна група за нов закон за сигурността, която трябва да подготви различни варианти преди заседанието на КСНС на 20 април. „Моето лично мнение ще оставя за накрая, за да не предопределям мнението и аргументите на всички останали, но бъдете сигурни, че имам категорично мнение по въпроса“, заяви Плевнелиев.
Пръв бившият шеф на ДАНС и сегашен началник на кабинета на президента Цветлин Йовчев обяви, че се работи по Закон за националната сигурност и създаването на специално звено, подпомагащо МС по важни въпроси в сферата на сигурността. Проектът бе остро критикуван от зам. вътрешния министър Веселин Вучков, който в нарочна статия го определи като „нормотворческа смес: разпокъсани текстове, неясни цели, незадоволени амбиции“.
***
ОЩЕ ПРИОРИТЕТИ
„Енергийната ефективност за мен е тотален приоритет“, обяви Росен Плевнелиев, въпреки намерението му да не се меси в енергетиката като предшественика си Георги Първанов. Според Плевнелиев санирането на половината панелни блокове прави ненужен един блок на атомна централа. „Не съм очаквал като президент, че само за два месеца ще има такъв пробив и такъв напредък по тези приоритети, които аз обявих – по енергийната ефективност, по енергийната диверсификация. Радвам се, гордея се. Освен магистрали и фискална стабилност, вече имаме и нашия тотален нов приоритет, който се нарича енергийна ефективност“, коментира президентът.