Райков вади на светло парите на държаните фирми Работна група ще пише нови правила за управление на средствата им

в. Труд | 27.03.2013, стр. 12

Кабинетът ще пише нови правила за управлението на парите на държавните фирми, съобщиха от правителствената пресслужба вчера. Работна група от министри начело с премиера Марин Райков ще създадат правила за публичност и управление на риска при управлението на паричните потоци, които ще са задължителни за всички държавни компании, става ясно от съобщението.

Още в първите си изявления, след като пое мандата на служебен премиер, Райков обеща прозрачност за управлението на средствата на държавните фирми.

Някои от министрите, включени в работната група, вчера научиха за нея от прессъобщението. От министерството на транспорта заявиха, че ще дадат предложения, но отказаха да уточнят какви.

Според източници от кабинета в резултат на промените може да се стигне до изваждане на пари на държавата от Корпоративна търговска банка (КТБ) на бизнесмена Цветан Василев.

През последните години между 50 и 80% от паричните потоци на най-големите държавни дружества преминават през сметки или са на депозит в Корпоративна търговска банка. Според одитен доклад на международната рейтингова агенция „фитч“ от март т.г. делът на средства на държавни енергийни фирми в КТБ е 87% или 624 млн. лв., което е „недопустима концентрация и представлява риск за ликвидността на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България“.

Пред „Труд“ обаче Василев заяви, че към февруари парите на държавни фирми в КТБ са около 400 млн. лв., което е едва 7% от привлечените средства в банката (виж текста долу).

През 2009 г. бившият министър на финансите Симеон Дянков пръв изнесе информация, че парите на държавата се държат преобладаващо в 2-3 банки. По-късно, по искане на медиите, бившият финансов министър предостави официални данни. Те показаха, че към 31 март 2010 г. КТБ е оперирала с 48% от парите на държавните компании или 408 млн. лв. Шест месеца по-късно КТБ вече е управлявала 70% от парите на 10-те най-големи държавни фирми. Дянков не успя да промени това положение.