Руски министър обяви, че „България Ер“ заслужава да не лети до Русия

27.03.2012 , Инвестор – Имоти – Новини

Българската авиокомпания законово е била длъжна да превози туристите на „Алма тур“ въпреки междуфирмения спор, обяви министърът на спорта, туризма и политиката за младежта на Русия Виталий Мутко Българската авиокомпания „България Ер“ заслужава да й бъде забранено да лети до Русия заради скандала с руските туристи, чиито полети от България до Москва и Санкт Петербург бяха отменени. Това е обявил министърът на спорта, туризма и политиката за младежта на Русия Виталий Мутко пред агенция РИА Новости.

Изявлението на руския министър е направено броени дни след пресконференцията, дадена от изпълнителния директор на „България Ер“ Янко Георгиев в Москва, когато той се извини официално на руските туристи за неизпълнените полети в началото на септември.

Руският министър обясни, че инцидентът с блокираните туристи, които не можаха да се приберат в Русия заради финансовите проблеми между двете български компании ще се отрази на българския туристически пазар.
„Този спор е между две юридически лица – туристическата агенция и авиопревозвача. Но какво са виновни за това руските граждани. Още повече, че полетът не е бил чартърен и авиокомпанията не е имала право да не лети“, пояснява руският министър. Според него транспортната компания е била длъжна да върне туристите в страната им.
В тази връзка Витайлий Мутко обяснява, че министерството и агенцията по туризма на Русия ще подкрепят жалбите, които туристите ще заведат по съдебен ред за нанесените им вреди заради този инцидент.
България Ер е част от икономическата група на Химимпорт АД.