Самба вместо кънтри в небето

06.06.2011 , В. „Стандарт“

Бразилски самолети сменят „Боинг“ в авиопарка на националния ни превозвач

Самбд сменя кънтрито в „България ер“. Националният авиопревозвач заменя американските самолети Боинг-737 с бразилски Ембраер-190.

Лидерът на българския авиопазар сключи революционни договори за покупка на четири Ембраер-Е190. Три от тях ще бъдат доставени до март 2012 г. Четвъртият „бразилец“ ще долети в София в края на лятото догодина.

Така „България ер“ загърбва технология от началото на 60-те години на ХХ век, макар и неколкократно модернизирана, за да въведе едно от последните постижения на световното самолетостроене. Все пак от първия полет на Боинг-737 са изминали 44 години (9 април 1967-а), от излитането на първия Ембраер-190 – само 7 (12 март 2004-а). Това е отговорът на въпроса

какво налага промяната в авиопарка поставян най-често от екипажите на отиващите си боинги. Една част от тях вече заминаха да летят на същите Боинг-737 в турската авиокомпания „Пегасус“, други – по-младите, ще преминат обучение на нов тип самолет – „Ембраер“ или „Еърбъс“, с които ще продължава да оперира „България ер“.

Точно 15 екипажа ще бъдат обучени за комплектуване на четирите нови бразилски машини, заяви изпълнителният директор на „България ер“ капитан Янко Георгиев. Тепърва ще се уточнява в кой оторизиран учебен център на „Ембраер“ ще стане това, допълни той.

Ако някой открива някаква политика зад далечната габровска жилка на бразилския президент Дилма Русев, то едва ли такава може да се търси между огромните покупки на стотици самолети „Ембраер“ от авиокомпании като Air Canada, KLM, ASAirways, LOT, Lufthansa, Finnair и много други. При това самолети „Ембраер“ се купуват от авиопревозвачи от държави като Германия и Франция – основни производители на „Еърбъс“. Ако „Ембраер“ не е перфектен самолет, щяха ли реномирани компании да го предпочитат пред А-318, който е собствено производство? Истинската причина за покупката е, че Ембраер- Е190 е супермодерен самолет комплектуван с щатски двигатели General Electric и продаван на добра цена. Поръчаните от „България ер“ четири 108-местни машини (8 кресла бизнес класа и 100 – икономична) ще заменят морално остарелите Боинг-737 на националния ни авиопревозвач.

От първия полет на Ембраер-Е190 през 2004 г. досега са произведени 429 самолета. Най-много от тях летят в американската авиокомпания JetBlue Airways – 47 (виж таблица 1).

Ембраер-190 е седмият тип западен самолет, въвеждан в търговска експлоатация в България от 1990 г. насам. Първи бяха докараните от бившия изпълнителен директор на „Балкан“ Костадин Ботев пет Боинг-737-500, два уникални Боинг- 767-200 ER и четири Еърбъс-А320. През 1996 г. те бяха набедени за основна причина за огромните загуби на „Балкан“. „Хемус ер“ въведе в експлоатация английските BAe-146, „Виаджо ер“ – френските турбовитлови машини ATR-42, а „Бългериън еър чартър“ – щатските MD-82. След излизането на Боинг-737 от „България ер“ наесен в експлоатация у нас ще останат само две такива машини, и то товарен вариант – в авиокомпания „Карго еър“.

Техническата поддръжка на новите бразилски машини на „България ер“ ще се осъществява у нас, категоричен бе капитан Янко Георгиев. Имаме намерение да

изградим техническа база за „Ембраер“ тъй като „България ер“ е единствената авиокомпания в региона, която ще експлоатира този тип самолети, допълни той. Това означава, че освен 30-ината пилоти и 60-те стюардеси бразилските самолети ще създадат допълнително десетки работни места в бъдещата авиотехническа база за поддръжката им.

Броят и на екипажите, и на техниците ще се увеличава правопропорционално на нарастването на флотилията бразилски машини в „България ер“. Според уверенията до края на 2013 г. тя ще нарасне на 7 или 9 броя, заяви Янко Георгиев.

Белчо Цанев

***

В „Ембраер“ вече са изготвили визията на първия Е190 с логото на „България ер“