Заради намаляване на вредните емисии до 9 евро ще поскъпнат самолетните билети в Европа

09.03.2011 , Класа – 6 стр

Изискванията няма да са в сила при спасителни операции или хуманитарни полети

Включването на самолетния транспорт в Европейската система за търговия с емисии ще доведе до поскъпване на билетите с 1.8 до 9 евро, сочат предварителните изчисления.

Европейската комисия определи тавана на емисиите за авиопревозвачите от 2012 г. Общото количество на разрешените емисии е 213 млн. тона С02, а през 2013 г. се предвижда разрешеното количество да бъде свито на 208 млн. тона. Това е с близо 3% под обема на емисиите, регистрирани през референтните 2004 – 2006 г.

Определянето на таван на допустимите емисии е важна крачка в процеса на включване на авиотранспорта в Европейската система за търговия с емисии. Нейната цел е да стимулира индустриите в инициативи, които да доведат до преминаване на по-екологично производство.

Така от следващата година всички самолетни компании, които правят курсове от и до страни от Европейския съюз, ще трябва да притежават специални разрешителни за емисии.

Мярката засяга около 4 хил. компании. Те ще получават безплатно 82% от нужните им квоти, а 15% ще бъдат разпределяни на аукционен принцип. Оставащите 3% от необходимите разрешителни ще бъдат заделяни в специален резерв за нови участници или за компании, които отбелязват бурен растеж. Нововъведението няма как да не се отрази върху цената на самолетните билети.

***

Правилата

От януари 2012 г. всички авиопревозвачи, които оперират в ЕС, включително и неевропейските, ще трябва да намалят отделянето на вредни емисии газове с 3% т.е. отделянето да е до 97% от равнището им през 2005 г. От 2013 г намалението ще е с още 2% т.е. до 95% спрямо 2005 г. Новите мерки няма да се отнасят в някои определени случаи – например при спасителни операции или полети с хуманитарна помощ, с военна цел или за помощ при пожари. Освен това бързо развиващите се оператори в сектора ще имат отстъпка от 3%.

***

От 2012 г. авиокомпаниите, които правят курсове от и до Европейския съюз, трябва да притежават специални разрешителни за емисии.