16-та годишна среща на АБА

16-та годишна среща на АБАЗа 16-та поредна година  Асоциацията на българските авиокомпании, проведе своята годишна среща, на която събра авиационния бранш, ветерани и приятели на гражданската авиация. Срещата беше предхождана от пресконференция, по време на която беше направен Анализ на авиационния пазар през 2017 г., представен от г-н Светослав Станулов – Председател на АБА.

На годишната среща присъстваха представители на българските авиокомпании , ДП РВД, Летище София, Гражданска въздухоплавателна администрация, държавни институции, Парламент, Президенство, командването на ВВС, синдикалните централи, ветерани от авиацията, бивши министри, заместник- министри, медии.

Гости бяха  министъра на туризма – Николина Ангелкова ,  Яцек Кравчик – заместник- председател на Европейския икономически и социален съвет и председател на групата на работодателите, д-р Милена Ангелова – гл.секретар на АИКБ, ген.майор Цанко Стойков – командващ на ВВС. Съюзът на ветераните от БГА връчи грамота на министър Ангелкова за приноса й за създаване на музея на авиацията. Тя получи и почетния знак „70 години българска гражданска авиация“ от АБА. В словото си Светослав Станулов благодари и на Министерството на транспорта, Летище София, ДП РВД и Съюза на ветераните, без чиито усилия Клубът-музей на авиацията нямаше да бъде факт.

Г-н Яцек Кравчик беше удостоен със знака „100 години българско самолетостроене“, който му беше връчен от г-н Светослав Станулов.

По време на срещата  бяха връчени годишните  награди  на АБА, както и годишните журналистически награди на:

АЛЕКСАНДЪР БАДИНСКИ – Съюз на ветераните от БГА –  за принос за опазване на историческото наследство на БГ

ЛЕТИЩЕ СОФИЯ ЕАД –г-жа Ася Иванова  за  проект „УЧИЛИЩЕ ЗА АВИАЦИЯ“ – за създаване на интерес у младите хора към българската гражданска авиация – почетна статуетка.

ЗЛАТЕН ФОНД НА БНТ  – НИКОЛАЙ НАНЕВ и ПЕТЯ МИНКИНА за дигитализиране на архива на Съюза на ветераните от БГА – почетна статуетка.

Присъдени бяха и следните журналистически награди за коректно отразяване на проблематиката  и опазване на историческата памет на БГА:

Дирекция „Вътрешна информация” на Българска телеграфна агенция  –  почетна статуетка

Людмила Спасова – БТА

КИРИЛ ВЪЛЧЕВ –  ДАРИК РАДИО

Габриела Наплатанова –БТВ

НИКОЛАЙ ВАСИЛКОВСКИ – НОВА телевизия

АЛЕКСАНДЪР БОГОЯВЛЕНСКИ И ЕКИП на АВИОШОУ- ТВ БЪЛГАРИЯ ОН ЕР”

МАРИЯНА ЖЕЛЕВА – в.”24 часа”

НАДЕЛИНА АНЕВА- Канал 3,

МИХАИЛ РАНГЕЛОВ – Транспортал.бг

НАДЕЖДА БОЧЕВА – Инвестор.бг

ВЕНЦИСЛАВ ГЕНКОВ – монитор.бг.