70 години българска гражданска авиация

70 години българска гражданска авиация

На 29 юни, тази година, в заседателната зала на ДП РВД на летище София беше отбелязан 70-годишният юбилей на гражданската авиация в България. На официалната церемония присъстваха много гости: служители на действащата гражданска авиация и ветерани от БГА, РВД и различни други институции свързани с авиацията в България. Събитието беше организирано съвместно от инициативен комитет, в състава на който влязоха  Асоциацията на българските авиокомпании, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”, ДП РВД, Летище София и Съюз на ветераните от БГА, с подкрепата на летище Бургас и Луфтханза Техник София.

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита от Георги Димитров на 29 юни 1947 г. Полетът е осъществен с Ju-52m3, LZ-UNL. Екипажът на Дирекция „Въздушни съобщения“ включва пилотите Никола Александров и Стефан Тосунов, борден механик Тодор Гургулиев и борден радист Павел Александров. По-късно по същото направление излита с официалните лица и втори самолет Ли-2, LZ-LIA, с екипаж Никола Дюлгеров, Иван Шивачев, Методи Наков и Георги Сергиев. Това са първите полети на Българската гражданска авиация (БГА) по редовна линия, а денят 29 юни 1947 г. се приема за нейна рождена дата.

На 13 февруари 1948 г. е открита и първата редовна международна линия София-Белград-Будапеща-Прага. Обслужва се с двата самолета Ли-2п и от отрядите с командирите Никола Дюлгеров и Иван Шивачев, втори пилоти Любомир Шорлопов, Петко Николов и Кирил Градинаров, бордни радисти Тодор Тодоров и Славчо Хранов и бордни механици Тодор Гургулиев и Цанко Ролански.

През тази година, авиационната общност отбелязва също и 80-годишен юбилей на летище София и 90-годишен юбилей на летище Бургас.

70 години българска гражданска авиация

Официалната церемония води Александър Богоявленски, автор на телевизионното предаване за авиация и космонавтика „Авиошоу“.

Сред гостите на честването бяха представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията,  Българската авиационна асоциация (БАА), Научно-техническия съюз по транспорт  и много други.

Генералният директор на BULATSA Георги Пеев и председателят на Асоциацията на българските авиокомпании и управител на Института по въздушен транспорт Светослав Станулов приветстваха присъстващите.

Поздравителен адрес от името на президента Радев поднесе Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана в президентската институция. Изказване направи заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията – г-н Велик Занчев.

На събитието се състоя премиерата на филма на журналистката от БНТ – Весела Смилец, посветен на годишнината, в присъствието на целия творчески екип:

Весела Смилец – автор на документална публицистика, дъргогодишен транспортен репортер на БНТ, продуцент в рубриката „В кадър“ на БНТ

Борислава Димова – режисьор на документални филми, сред тях и продукции на БНТ, участвала в сценарния екип на втория сезон на хитовия сериал на БНТ „Под прикритие“

Атанас Атанасов – оператор – заснел форматите на Евровизия през последните две години, оператор на документални филми в рубриката „В кадър“ на БНТ и реклами

Илия Стоянов – режисьор по монтажа – реализирал едни от най-скъпите и мащабни риалити формати, излъчвани у нас и в чужбина.

Поздравителните адреси от институциите и изказването можете да наметите ТУК.