Алета фон Масенбах, главен изпълнителен директор на „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД: Стремим се към все по-добро обслужване и модерна инфраструктура

04.02.2013 , в. Строителство Градът | Силвия ЦЕНОВА стр.28

От 1 октомври 2012 Алета фрейн фон Масенбах зае позицията главен изпълнителен директор на „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ АД. Г-жа Масенбах работи за „Фрапорт“ от 16 години, изпълнявайки проекти в Германия и международни проекти на фирмата. Междувременно е работила за проекта на „Фрапорт“ в Лима, първо при навлизането и впоследствие при предаването на оперативната дейност, управлението и развитието на „Лима еърпорт партнърс“ и „Фрапорт Перу“. Освен в Латинска Америка г-жа фон Масенбах има голям опит и в Югоизточна Азия и Африка. Г-жа фон Масенбах е юрист и има завършена магистърска степен по мениджмънт.

Г-око фон Масенбах, каква е равносметката за 2012 г. на летище Бургас по отношение на брой полети, преминали пътници, обработени товари, основни пазари?

– За втора поредна година на летище Бургас обслужихме над 2 милиона пътници. Броят на обслужените през миналата година гости беше 2 380 536, което представлява ръст от 5.65%. Най-голям беше броят на пътуващите от Русия – 529 890, или 35% ръст спрямо миналата година. Следват пътуващите от Германия, които почти запазиха миналогодишните нива, гостите от Великобритания и Чешката република съответно с ръст от 6% и 22%. Най-много пътници са летели по дестинациите Москва, Прага, Лондон.

А на летище Варна?

– През 2012 г. на летище Варна са обслужени 1 221 468 пътници, което е положителен ръст от 3.35%, и за първи път от шест години насам е налице тенденция за нарастване на пътническия трафик на Северното Черноморие. Припомням ви, че летище Варна започна да оперира на 29 февруари след успешното приключване на изпълнението на големия инфраструктурен проект за рехабилитация на пистата за излитане и кацане.

На челно място по брой обслужени пътници през 2012 г. за варненското летище бяха отново гостите от Русия. Техният брой нарасна с 20%, като достигна 343 674. Следват ги пътуващите от и до Германия с ръст от 15%. Увеличение на трафика със 7% има и по вътрешни линии (София).

На какво се дължи тази разлика при броя пътници във Варна и Бургас?

– Има голяма разлика по отношение на легловата база на север и на юг от порядъка на около 80 000 на едното място и около 400 000 – на другото. Според различни източници точните цифри са различни, но разликата е осезаема и е разбираемо, че в Бургас обслужените пътници са повече, отколкото във Варна.

Заемате този пост от октомври 2012 г. Какви са приоритетите ви като главен изпълнителен директор на „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт “ АД?

– В момента се фокусирам върху гладкото преминаване на операциите към новите пътнически терминали, разширяването на разнообразието от услуги на летищата и взаимодействието с представителите на авиационната и

туристическата индустрия, за да развиваме съвместно допълнителен трафик. С други думи: върху това да предоставяме все по-добро обслужване и инфраструктура ежедневно в полза на всички, в това число важния за нас туристически бизнес. Едновременно с това мотивираните и квалифицирани служители са ключов фактор за успех и, разбира се, моя приоритетна област.

На какъв етап са проектите, по които работите с цел развитието на двете летища? Какво предстои като процедури? – Нашият най-голям проект в момента е строителството на новите пътнически терминали във Варна и Бургас и прилежащата пътна инфраструктура.

На двете места едновременно изграждаме модерни терминални сгради, които ще представят пред пътниците изцяло нов облик на летищата. Инвестираме и в редица по-малки проекти. На летище Бургас работим по изграждане на нова вертикална маркировка на летателното поле, нова обслужваща сграда за 1гуждите на ръководство въздушно движение, реконструкцията на ГСМ стопанството, изграждане на канализационен колектор, изграждане на дренажна система около пистата и пътеките за рулиране и други. На летище Варна предстои също изграждане на нова вертикална маркировка на летателното поле, проектирането на нова административна сграда, разработването на идеен проект за рехабилитация на перона и пътеки за рулиране, реконструкция на основния подход към летището, изграждане на дъждовен колектор и други. През тази година предстои да бъде завършен и големият проект за подобряване на електрозахранване чрез изграждането на проходими кабелни колектори и строителство на нови главни разпределителни подстанции на двете летища.

Планирате ли да развивате нови дестинации и нови пазари?

– Работим за развитието на нови маршрути и пазари и на двете летища. За летния сезон е все още рано да се правят точни прогнози. Убедени сме, че ще постигнем нивата от миналата година, и даваме най-доброто, което е в нашите възможности, да увеличим тези нива. Фокусираме се върху основните ни пазари и опитваме да открием и нови.