Веселин Пейков, изпълнителен директор на „Летище София“ ЕАД: Генералният план ще определи развитието на летище София

04.02.2013 , в. Строителство Градът | Милена ВАСИЛЕВА |стр.27

Веселин Пейков е магистър по гражданско инженерство на Киевския институт за инженери в гражданската авиация, Украйна. След завършването си през 1994 г. започва работа на летището. Добър опит има в проектирането и строителството, в международно финансираните проекти, както и в стандартите и методите за проектиране на настилки. Изпълнителен директор на „Летище София“ ЕАД е от 1 юли 2011 г.

Г-н Пейков, каква беше 2012 г. за летище София?

– Очакванията са за 2012 година да бъдат отчетени 100. 833 млн. лв. приходи и печалба след данъчно облагане от 8.790 млн. лв. Разходите за периода са 91.066 млн. лв. Реализираната печалба бележи ръст с 9.5% над планираната по бизнес плана за 2012 г. Според мен 2012 година беше успешна, защото успяхме да реализираме доста от нашите планове по обновяване на самолетообслужващата техника и така станахме по-конкурентоспособни на пазара на наземното обслужване. Стартирахме доста обществени поръчки, които са пред приключване. Тези резултати бяха постигнати в условията на световна финансова криза – няколко авиокомпании фалираха, други намалиха честотите си като полети. Надявам се 2013 г. да е по-добра от 2012.

Какви инвестиции предвиждате през 2013 г. и към какво са насочени те?

– Общата стойност на предвидените за 2013 г. средства за подобряване на летищната инфраструктура, машини и летищни съоръжения е в размер на 60.454 млн. лв., финансирани със средства на дружеството. Още 12.637 млн. лв. са предвидени за подобряване на наземното обслужване на пътници и самолети, за транспортиране, съхранение и лабораторен анализ на гориво, за карго и спедиторска дейност, за паркинги, вътрешна и безмитна търговия и други.

Какви са плановете за развитие на летище София?

– През 2013 г. се планира ремонт на ВИП Б, както и подобряване условията в бизнес салоните на Терминал 2 за предлагане на повече услуги.

Очаква се през 2013 година да бъде финализирано разширението на галерията на Терминал 2, за да може да се обслужват по-добре пътниците и да се раздели потокът на пътуващите в рамките на шенгенското пространство и на тези извън него. По този начин ще увеличим капацитета на летището и на търговските площи. В момента тече поръчка за проектиране на две нови пътеки за рулиране – една скоростна и една

свързваща, както и за два перона. Единият е за бизнес авиация и ще бъде разположен срещу правителствената зала, северно от перона, който беше изграден през 2008 г. Другият ще е източно от галерията на Терминал 2. Той ще бъде оразмерен за 6 самолета тип „Боинг 737“, 4 самолета – тип „Боинг 767“, и два — тип „747“.

В какво ще се превърне Терминал 1 един ден? Планирате ли изграждане на нов терминал?

– Основа за развитието на летището е разработването на генерален план. Заедно с ГД ГВА и ДП РВД сега подготвяме техническото задание, което очакваме да бъде завършено до края на февруари. След като то бъде готово, ще се обяви обществена поръчка. За разработването му ще са необходими около 6-8 месеца. Надяваме се в края на годината да имаме генерален план за летище София. Той следва да даде насоките, в които летище София да се развива през следващите 15-20 години. На основа на прогнозите за пътникопотока и самолетните движения за този период ще стане ясно дали има нужда от Терминал 3 и кога той може да бъде изграден. Разбира се, имаме идеи за изграждането му. Той трябва да е на две нива: заминаващите да са на ниво 2, а пристигащите – на ниво 1. Ще има две галерии, 18 ръкава, пропускателна способност – 6 млн. пътници на година. Лично моето мнение е, че най-подходящото място на новия терминал е сегашният терминал 1.

Колко пътници обслужва летище София сега? Кои авиокомпании се превозили наи-много пътници миналата година?

– През последните две години обслужваме около 3.5 млн.пътници на година. Въпреки че кризата и фалитите на авиокомпаниите се отразяват на авиационния бизнес, ние полагаме максимум усилия да запазим добрите резултати на летище София. Най-много пътници се прелетели с „България ер“, „Уиз еър“ и на трето място „Луфтханза“. Най-натоварените дестинации са: Лондон, Виена, Франкфурт.

Има ли възможност Терминал 2 и бъдещият терминал да се свържат? Кога на едно летище се прави разширение и кога се предвижда нов терминал?

– Има възможност да се свържат, всичко е въпрос на икономически разчети. В света има различни варианти, например във Франкфурт това е направено с влак, а в Мадрид и Лондон – с подземна железница-шатъл. За мен Мюнхен е идеал за летище — неговата схема е ясна и чиста. Терминалите са между двете писти, пероните са между двете писти. Летището е красиво и функционално. Дали ще има разширение или нов терминал зависи от площта, от пътникопотока, а разположението – от ветровото натоварване.

Има ли идеи за втора писта на софийското летище?

– Има идеи за коса писта. Мисля, че са нужни и повече свързващи и скоростни пътеки за рулиране. Добре е да се поучим как другите летища подобряват своята инфраструктура и да анализираме различните варианти.

През лятото на 2012 г летище Балчик обслужи първите си граждански полети. Какви са плановете за развитие на аеропорта през 2013 г. ?

– При планиране на дейностите на летище Балчик се предвижда то да се развива като летище, което да поеме бизнес авиация, полети с екскурзионна цел на малки самолети и военни самолети. През 2013 г. е предвидена инвестиция за опресняване на хоризонталната маркировка на пистата за излитане и кацане, пътеките за рулиране и перона в размер на 68 хил. лв.

Кои са основните конкуренти на летище София?

– По отношение броя на обслужвани пътници летище София се нарежда след летищата в Атина и Букурещ, като изпреварва тези на Белград, Загреб, Любляна и Скопие. Подобна позиция софийското летище заема и по отношение на годишния ръст на трафика, като бива изпреварено единствено от летищата в Букурещ, Белград и Скопие. В Истанбул е най-голямото летище на Балканите. Там вече има и второ летище – в азиатската част. Компанията Turkish Airlines се налага все повече на авиационния пазар. Разбира се, нашата цел е летище София да има все по-добри позиции в региона, като има различни възможности за постигането й. Определянето на модерна, гъвкава тарифна политика е стимулиращ фактор за увеличаване на пътническия трафик по редовни линии и развитието на трансферен пътникопоток от трети страни към ЕС. Това са възможности, които ще подобрят пазарната позиция на летище София спрямо летищата в региона и ще привличат инвеститори. Допълнителни фактори, допринасящи за конкурентоспособността на летището, са добре изградената мрежа от целогодишни редовни полети, модерна инфраструктура и удобни връзки с градовете в страната.

Конкурентоспособен ли е наземният персонал на летище София? Какво може да се направи, за да се увеличи оборотът на товари и хора?

– Наземното обслужване изисква много средства за автобуси, стълби, groun pound unit (GPU) – точки, от които се подава ток към самолета. Много неща, които струват пари, персонал, който трябва да бъде обучен. За нас е важно въпреки тези негативни фактори да не се допускат компромиси с качеството на обслужването.

Увеличаване на пътникопотока може да се получи, като се открият нови линии до Азия, Африка, Латинска Америка, Северна Америка и се направи хъб като останалите летища в Европа – да събираме пътниците от района, да има дълги дестинации, по които хората да летят. Но това зависи от авиокомпаниите.