Авиационният бранш се срещна с Министър Георги Тодоров

Авиационният бранш се срещна с Министър Георги Тодоров

Срещата се проведе по покана на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров  за обсъждане на актуалното състояние и проблемите на авиосектора в условията на Пандемията Ковид 19.

Поканени да присъстват бяха ръководствата на Асоциацията на българските авиокомпании и Асоциацията на българската авиационна индустрия; ръководители на авиокомпании, бази за техническо обслужване и ремонт на самолети и Институт по въздушен транспорт.

В почти двучасова дискусия бяха обсъдени конкретни проблеми на авиационните фирми, възможните мерки за подпомагане от страна на държавата и подкрепа от министерството и Гражданската въздухоплавателна администрация.

Председателят  на АБА –  Светослав Станулов, очерта тежката ситуация в авиосектора, като един от най-засегнатите и акцентира върху недостига на средства за поддържане на авиационната техника в летателна годност и квалификацията на екипажите като важно условие за безопасността на полетите. Мярката 60/40, а за някои периоди 80/20 спомогна за запазване на част от персонала, но е крайно наложително тя да продължи за целия период на извънредната епидемиологична обстановка. Той обърна внимание върху недостатъчната информация, която получават другите страни за мерките за безопасност, предприети у нас, които правят България  атрактивна туристическа дестинация.

Тодор Иванджиков – председател на АБАИ, постави въпроса за ускоряване дигитализацията на дейността на въздухоплавателната администрация и намаляване на административни пречки пред бизнеса. Той предложи създаването на съвместни работни групи по конкретни проблеми.

Главният директор на ГД ГВА увери, че сайтът на администрацията ще бъде напълно завършен в новия си вид до 14 юни, но и в момента голяма част от услугите са достъпни в дигитализиран вид.

Министър Георги Тодоров определи авиационния сектор като важен за българската индустрия с голямата принадена стойност, която генерира и като един от най- регулираните сектори . Министърът посочи, че е наясно със състоянието му в момента и увери, че той и екипът му ще направят всичко възможно във времевия хоризонт на правителството да  решат конкретни проблеми. Работи се по промени в наредби, важни за  нормалната работа на индустрията. Ще се формират съвместни работни групи, както и ще се потърсят възможности за кандидатстване за финансиране по европейски програми.