Брюксел замрази въглеродния данък за година

15.11.2012 , Mediapool.bg

Европейската комисия предложи да прекрати временно законодателството си в областта на въглеродните емисии, което задължава всички авиокомпании, изпълняващи полети от и до европейски летища да плащат за правото да замърсяват въздуха, предадоха Ройтерс и Франс прес в понеделник.

Замразяването идва след интензивен натиск над Брюксел да преразгледа своето законодателство и заплахата за търговска война от редица страни, водени от САЩ, Китай и Индия.

Еврокомисарят по въпросите на климата Кони Хедегаард заяви, че се е съгласила „да спре часовника“ до създаването на позитивна атмосфера за провеждането на международни разговори за приемане на алтернативен световен план за разрешаване на проблемите с изхвърляните от самолетите въглеродни емисии.

„Но нека бъда пределно ясно – ако тези усилия не постигнат успех, а аз се надявам това да стане, то ще се върнем там, където сме днес – автоматично“, каза Хедегаард. Тя допълни, че е информирала за това решение всички 27 страни членки на ЕС.

Вътрешните полети в Европейския съюз ще продължат да плащат за изхвърляните от тях въглеродни газови съгласно съществуващите правила.

Еврокомисарят заяви, че правилата няма да се променят докато Организацията на международните граждански полети към ООН не постигне споразумение за алтернативна схема за справяне с проблема с нарастващите въглеродни емисии от дейността на авиокомпаниите. Очаква се това да стане следващия ноември на генерална асамблея на тази организация.

След разговорите на последната среща на нейните членове в Монреал миналата седмица бе съобщено, че е постигнат добър напредък.

Разходите на въглеродния данък за всеки пътник на европейската авиация се изчисляват от 1 до 2 евро, но страните извън Европейския съюз са бесни от едностранното въвеждане на тези такси.

В същото време цената на въглеродните емисии в Европейския съюз по-рано тази година паднаха до 5.99 евро за тон заради застоя на икономиката, но очакваните ранни търгове на разрешителни за следващия период на търговията с парникови квоти вдигнаха цената с 5 процента в понеделник.