Договаряме внос на газ по пътя на аргонавтите

02.04.2012 , в. Труд | ТБИЛИСИ Красина КРЪСТЕВА Наш пратеник |стр.34

Как да се транспортира втечнен газ по древния път на аргонавтите през Черно море – това бе основният въпрос, който обсъдиха премиерите на България Бойко Борисов и на Грузия Ника Гилаури. Вчера започна тридневно посещение на Борисов в Тбилиси и след това в Ереван.

„За първи път виждам реална възможност за диверсификация на доставките на газ“, каза след разговорите българският премиер. „Това може да стане, ако до грузински пристанища стигне по тръбопровод газ от Азербайджан, там се компресира и се транспортира до българските пристанища Варна и Бургас.“ На два пъти той подчерта, че през Босфора не може да се транспортира газ. Затова двете страни активно ще работят за меморандум за доставка на компресиран газ. „Това много ще ни помогне в преговорите за новите ни газови договори“, подчерта Борисов.

„Ние не правим нещо, което е в ущърб на трети страни. Става въпрос за пазар. Ако те (Русия – б. р.) на базата на нашите договори свалят цените още, ще взимаме руски газ, но ако продължат да държат високи цени, ще търсим варианти да си докараме от друго място. Досега, знаете от срещата ми с Ердоган (турения премиер Реджеп Ердоган – б. p.), той каза, че освен за хуманитарни нужди по друга тема не би искал да говори по енергийните диверсификации“, бе откровен Борисов. „Това, за което говорим, е реално, защото отникъде другаде втечнен газ не би могъл да влезе в Черно море“, посочи той.

Борисов веднага предложил на домакините си в България да бъде направена тристранна среща между премиерите на България, Грузия и Турция. Идеята е чрез суапови сделки да се продава електроенергията на Грузия и България в различни посоки. Премиерът Гилаури казал, че в момента Грузия строи 15 водни електроцентрали.

За домакините най-важни се оказаха връзките с Европа през Турция. Ника Гилаури каза, че в момента те довършват изграждането на жп връзката между Грузия и Турция и свързването на електропреносните системи на двете страни. „Смятам, че интензифицирането на тристранните отношения между Тбилиси, Анкара и София ще спомогне Грузия и България да се превърнат във врата от Азия към Европа и обратно“, каза той.

„Въпросът е как двата народа да използват геостратегическото си положение и да получават пари от това, че се намираме в може би най-трудните места в света“, добави Борисов. Двамата с Гилаури обсъдиха и изграждането на ферибот, по който да се превозват и автомобили.

За грузинските медии най-важни бяха въпросите, свързани с меморандума за сътрудничество между двете страни за евроатлантическата интеграция. Борисов подчерта, че представителят на ЕС в Грузия е бившият премиер Филип Димитров и Тбилиси винаги може да разчита на помощ по пътя си към ЕС и НАТО.

По време на визитата бе подписан протокол за изменение на двустранното споразумение за обмен и взаимна защита на класифицирана информация, както и протокол за реадмисия. Подписани бяха и договори за сътрудничество между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Тбилиския държавен университет „Ив. Джавахишвили“