Внасяме каспийски газ през Черно море

Търсим съфинансиране от Евросъюза за енергийните проекти

България ще внася газ от Грузия. За това се договориха вчера премиерите на двете страни Бойко Борисов и Ника Гилаури в първия ден на правителствената визита в Тбилиси. Министър-председателят е на тридневно посещение в кавказкия регион, което включва и Армения.

„За първи път след днешния разговор виждам реална възможност за диверсификация“, отбеляза Борисов, визирайки броженията у нас за зависимостта ни от руските доставки на газ. Става въпрос за транспортиране на втечнен газ с танкери през Черно море от каспийския регион до пристанищата във Варна и Бургас. „Грузия пък ще черпи ресурса по тръба с Азербайджан“, обясни Борисов след среща на четири очи с Ника Гилаури. Предстои детайлите да бъдат уточнени от работни групи.

Според премиера имаме добри отношения с Москва. „Ако Русия свали цената на газа – добре, ако не – ще търсим от други места“, отсече той. Думите му дойдоха на фона на трудно договореното само преди няколко дни в Москва поевтиняване на руския газ с 11,1%.

На въпрос към грузинския му колега трябва ли еврокомисията да съфинансира общите ни енергийни проекти, след като настоява за диверсификация в региона, Гилаури бе категоричен, че такъв проект трябва да бъде приветстван и подпомаган от Брюксел Борисов пък добави, че понеже проектите били рентабилни, те биха привлекли и частни инвестиции. По думите му обаче ако каспийският газ текне към България, той ще отива при предприятията, които сега замърсяват въздуха, за да можем да изпълним критериите за намаляване на парниковите газове, а не за евентуалната газова централа, която ще се строи в Белене.

Двамата премиери са обсъдили още електропреносната мрежа, която Грузия до края на годината трябва да е изградила с Турция. Тъй като в момента Тбилиси строи 15 водни електроцентрали, то идеята била чрез двустранни договори да пренасяме този ток към Европа „Дори само една от тези много на брой теми да намери реализация, ще има полза за двете държави с десетилетия напред. Имаме какво да договаряме“, заключи Борисов. Той отбеляза, че скоро предстои среща във формат финансовите и икономическите министри на двете страни. За нея щяла да спомогне и дружбата между вицепремиера Симеон Дянков и грузинския премиер Ника Гилаури. По отношение на влизането на Грузия в ЕС и в НАТО пък Борисов отново заяви пълната ни подкрепа и то в навечерието на срещата на върха на алианса този месец в Чикаго.

Късно снощи премиерът се срещна и с президента на Грузия Михаил Саакашвили.