ЕК започна процедура срещу Румъния в aвиотранспорта

25.05.2011 , Econ.bg

Русия е една от малкото държави, които не признават факта, че всички авиопревозвачи от ЕС трябва да бъдат третирани равнопоставено

Европейската комисия започна днес процедура срещу Румъния във връзка с двустранно споразумение с Русия във въздухоплаването, предаде „Аджерпрес“ цитирана от БТА. Европейската комисия е изпратила на Румъния писмо, с което официално информира властите в Букурещ, че двустранното споразумение може да засегне равнопоставения подход към авиокомпании в ЕС и конкуренцията между тях.

Двустранните въздухоплавателни споразумения, сключени между държава членка на ЕС и трета страна, трябва да съдържат клауза, с която да се признава фактът, че условията по тези споразумения се прилагат в еднаква степен към всички авиокомпании в ЕС, а не само за въздушните превозвачи на въпросната страна членка. Това задължение е основен елемент на Общия европейски пазар на въздухоплавателни услуги, създаден в началото на 90-те години, който гарантира на всички авиокомпании правото да работят при едни и същи условия навсякъде в ЕС.

Искането за въвеждане на тази клауза бе потвърдено през 2002 г. от Европейския съд. Оттогава повечето двустранни споразумения с трети страни бяха съобразени с решението на съда.

Русия е една от малкото държави, които не признават факта, че всички авиопревозвачи от ЕС трябва да бъдат третирани равнопоставено и че всяко двустранно споразумение трябва да съдържа въпросната клауза.