ГЕРБ пред скандал заради реформата в сектора сигурност

03.04.2012 , в. Дума, стр.2

Президентът не хареса идеята вицепремер да контролира спецслужбите

„Всеки в момента слага нещо на масата, но не смятам, че от различните изказвания на един или друг член на работната група в момента можем да обобщаваме кое ще бъде и кое – не“, каза вчера президентът Росен Плевнелиев. Той се разграничи от идеята, лансирана от шефа на БОРКОР Румен Миланов, отделен вицепремиер, различен от силовия, да координира работата на спецслужбите.
Още няма постигнато съгласие за реформата в сектора за сигурност, призна Плевнелиев. Той отказа да коментира по-подробно идеята на Миланов с мотив, че не е наясно с готвения работен вариант.
Президентът каза обаче, че до края на седмицата ще се запознае с доклада на работната група, на предварителна среща ще се чистят спорните въпроси, а към 20 април ще се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.
ДУМА припомня, че първото, което Плевнелиев обеща след встъпването си в длъжност, бе до края на март становището на експертните групи да е готово и заседанието на КСНС проведено. Темата уж беше и повод на първата му президентска среща с премиера Борисов.
Моето лично мнение ще оставя за накрая, за да не предопределям мнението и аргументите на всички останали, но бъдете сигурни, че имам категорично мнение по въпроса – ще го чуем на КСНС, заяви Плевнелиев.
Около мястото на двете служби към президентството – Националната служба и охрана и Националната разузнавателна служба, вече имало съгласие. НРС минава към изпълнителната власт, а НСО остава към президента. Спорният въпрос се очертава около координацията на всички служби и кой де факто ще има лостове за влияние върху тях. Идеята на Румен Миланов за нарочен вицепремиер е един от възможните варианти. Срещу него обаче остро възрази наскоро зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.
***
Плевнелиев предлага България да купува военна техника с други държави
Много по-добре е няколко държави заедно да купуват самолети, фрегати, хеликоптери и отбранителни способности, обяви Плевнелиев. „Ако в миналото България е пазарувала и хеликоптери, и самолети, и друго отбранително въоръжение на парче и в последния момент, сега искам следващите покупки да бъдат направени по много по-умен и професионален начин. С подкрепата на ЕС и НАТО можем да търсим обединение на няколко държави в покупките на следващите порции от отбранителни съоръжения“, дообясни президентът.
България е първата страна в региона, която поставя темата за липсата на коопериране и за възможностите заедно да купуваме отбранителна техника, отбеляза още държавният глава. „Отправихме покана към лидерите в региона и на експертно ниво вече работим как заедно да купуваме отбранителни техники и как България и регионът да забравят веднъж завинаги миналото на Балканите, а да търсим нови измерения на регионално коопериране“, уточни той.
„Когато сме заедно ще можем да постигаме по-ниски цени и ще можем да договаряме да има фабрики в региона“, коментира държавният глава, като подчерта, че покупката на повече средства за отбраната ще наложи и в региона да има места, където отбранителната техника да бъде ремонтирана и поддържана.