Иде летен рай за туроператорите

03.04.2012 , в. Новинар, Стр. 7

Оказа се, че има и нещо хубаво в тежката криза, която споходи южната ни съседка. Това са очакванията тя да се отрази благоприятно на българския туризъм. Прогнозите на хотелиерите са за увеличаване на гръцките туристи, които ще посетят страната ни през това лято. Ръст ще има и на румънци, поляци и чехи, избрали България като дестинация.

Но каквото и да е увеличението на чуждите гости, почиващи у нас, повечето от тях едва ли ще се върнат в родните ни курорти, за да повторят изживяването.

Почивката в България отдавна се е превърнала в тип „сървайвър“, където оцеляването е под въпрос. И това не опира само до липсата на пътна инфраструктура и качествена канализация.

Всички все още си спомнят за случая с агенция „Алма тур“ в края на миналото лято. Тогава стотици руски туристи се оказаха блокирани на летището в Бургас, след като авиокомпанията „България ер“ спря полетите, организирани от „Алма тур“ заради неизплатени задължения. Тогава много от туристите казаха: „Сбогом и благодаря за ваканцията!“

От цялата ситуация стана ясно едно – че големите губещи са българският туризъм и имиджът на държавата.

След това бяха проблемите с тока по курортите, а туристите бяха принудени да се разхождат с джобни китайски фенерчета. Черната точка в българското туристическо досие се затвърждава и от няколко инцидента в черноморските ни курорти, които завършиха с летален край. Отдавна страната ни се ползва с име на дестинация с евтин алкохол и достъпен секстуризъм, а джебчийството се приема като част от екзотиката.

Масово качеството на обслужване както в хотелите, така и в ресторантите остава на заден план, а често в сервираната храна се съдържа цялата Менделеева таблица. Да не говорим, че доста от ресторантьорите дори не са и чували за „комплимент от заведението“.

Още едно приятно допълнение към цялата картинка дава и цената на бензина, която продължава да отбелязва нови рекорди. Тя неминуемо ще повлияе не само на цените, но и на броя на почиващите в българските курорти.
А тази картинка със сигурност не е туристическият рай.