Глоба за чужденец на борда

21.03.2011 , Стандарт – 16 стр.

Авиопревозвачите губят над половин милион от неправомерни санкции

Над половин милион лева загуби са понесли българските авиокомпании заради глоби, наложени им по Закона за чужденците. Санкции, които те плащат без капка вина. Глобите са наложени от лятото на 2009-а до края на 2010-а – по време на криза и в условията на жестока конкуренция, при която се води битка за всеки пътник. Пътник, който освен приходи понякога носи и солени глоби поради криворазбрано прилагане на европейските нормативи у нас.

За какво става въпрос.

Каца например самолет „Макдонъл Дъглас“ на „Бългериън еър чартър“ (BAC) на летището в Бургас след полет от Дюселдорф. Слизат пътниците, минават гранична проверка и отпрашват към плажовете. Без един – служителите на граничния контрол спират гражданин на Босна и Херцеговина заради липса на виза и го връщат с обратния полет в Германия за сметка на авиокомпанията. За „десерт“ й налагат и глоба от 6000 лв.

След няколко дни същата процедура се повтаря с полет от Берлин до Бургас, но този път проблемът е с виетнамец.

Всичко това се случва в края на лятото на 2009 г. Оттогава до октомври 2010 г. граничните власти налагат на „Бългериън еър чартър“ 29 глоби за подобни неизрядни по Закона за чужденците пришълци.

Доста по-ужилена от закона е „България ер“. От септември 2009-а до края на 2010 г. на националния авиопревозвач у нас са наложени 32 акта от по 6 или 7 хил. лв. на обща стойност 213 хил. лв. Подобни негативи търпят и останалите български авиокомпании.

Основната причина за налагането на тези глоби е неточното интепретиране на международни документи в Закона за чужденците, категоричен е шефът на „Бългериън еър чартър“ Филип Мустаков. Става дума за Конвенцията за прилагане на Споразумението от Шенген и за Директива 2001/51. Забраните в закона се отнасят за всеки чужденец, гражданин на трета страна, който пристига у нас без виза. Нещо, което противоречи на Конвенцията и Директивата, които третират само влизането на чужденци от трети страни, коментира Филип Мустаков.

Точно в това е основното разминаване между европейските документи и нашия закон, допълва Йовко Йоцев, главен секретар на Асоциацията на българските авиокомпании. Защото превозвачите се глобяват, когато у нас пристигат граждани на трети страни, но не директно от тях, а от държави от ЕС като Германия например. А нашите гранични власти, спазвайки стриктно буквата на закона, ги третират като чужденци, пристигащи директно от трети страни без визи, и ни налагат глоби. Най-често това са граждани на Украйна, Русия и др., които имат всички документи не само за престой в ЕС, а често дори и право свободно да се движат в страните от Шенген, обяснява Йоцев.

„При положение че граничният контрол в Германия не вижда в съответния пътник никакъв нарушител и го пуска да се качи на самолета, ние като авиокомпания какво сме виновни, че по някакво неправилно третиране на европейски нормативи той се явява нарушител на Закона за чужденците у нас – пита Филип Мустаков. – Същият проблем имат и автобусните превозвачи, те също понасят глоби, но за разлика от тях ние нямаме никакъв предварителен контакт с пътниците си. Нашите пътници са клиенти на туристически агенции, които са им продали билетите или целите туристически пакети.

Граничният контрол също не се осъществява от нас. Ние виждаме пасажерите си чак в самолета.И дори тогава да забележим нещо съмнително, не можем да направим нищо срещу тези пътници, тъй като нарушаваме техни основни граждански права. На тях им е издаден билет след съответни проверки, минали са всички тежки процедури на германския граничен контрол и са били допуснати на борда на нашия самолет – в крайна сметка какво са виновни? Нямаме причина да откажем да ги возим, а ако го направим, това ще предизвика международен скандал. В крайна сметка германска туристическа агенция и граничните власти са ги третирали като нормални граждани, а ние – като престъпници. Представете си турчин, който от години живее в Германия, има всички права там, всички документи да пътува в Шенген и идва в България, където изведнъж го обявяват за престъпник и не го пускат да слезе от самолета. Излиза, че или не членуваме в ЕС, или сме нещо повече от Евросъюза“, недоумява Мустаков.

„Целта на Закона за чужденците в Република България е да ограничи достъпа на бежанци, но ние нямаме такива случаи“, анализира Йовко Йоцев. Има например украинка, женена за германец, на която се създават проблеми, че няма виза, но тя не е емигрант бежанец. Освен глобите авиопревозвачите имат разходи както по връщането на чужденците, така и за храна и понякога дори за спане.

„Откакто се разровихме сериозно в Конвенцията и Директивата и видяхме каква е истината, решихме да обжалваме и в момента водим над 20 съдебни процедури, които са на различен етап. Дела, от които пак губим от хонорари на адвокати и др. съдебни разноски“, завършва Филип Мустаков.