Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

06.06.2011 , БНТ, „Денят започва”

Водещ: казахте пред колегите на БНР наскоро, че летище София може да бъде отдадено на концесия, но не на всяка цена. Разтълкувайте това.

Ивайло Московски: Точно така. По същия начин – ако ние знаем къде искаме да бъде това летище след три-четири или пет години и знаем какви за възможностите на държавата да се инвестира в него, всъщност това ни липса, нямаме го анализа и нямаме концепцията къде искаме да бъде това летище. Параметрите за момента показват, че всъщност проектите данни, които са заложени за новия терминал, който беше направен по ИСПА и със заем от Европейска инвестиционна банка и новата писта, всъщност вече се запълват. Т.е. на нас ни липсва анализът, който да покаже дали има вариант, шанс да стане някакъв вид по-сериозно регионално летище. Ако анализите покажат, че е така и съответно знаем средствата, които са необходими

това да стане, и възможностите на държавата това да го направи. Т.е. националният бюджет. Тогава ще ние е ясно дали е необходимо да включим някакъв вид публично-частно партньорство, като концесията раз бира се е един от тези варианти, или съответно държавата ще има възможност да развива това летище. Но в региона, да ви дам пример, примерно Атина и Будапеща са такъв тип концесионирани летища и се развиват перфектно. Не виждам причина за притеснения. Разбира се, в България думата публично-частно партньорство малко е добила порочен нюанс, но считам, че е крайно време да… всичко зависи от това как ще изберем потенциалния инвеститор за каквото и да е.

Водеща: Добре,д а завършим с още една концесия, през уикенда премиерът Бойко Борисов постави и на вас една задача, и на военния министър – да видите как стоят нещата с бившето военно летище край Балчик. Какво е пречило досега това летище да се концесионира имате ли вече някакви отговори на този въпрос?

Ивайло Московски: Доколкото аз съм запознат, летището е към Министерството на отбраната и там е… всъщност то се ползва като резервно летище. Проведохме тези разговори, за които казвате, имаме ангажимент с министър Ангелов да седнем съвместно да анализираме ситуацията. Разбира се, каквото и да се случи оттук нататък, дори да се тръгне в посока да бъде концесионирано, то вероятно трябва да бъде прехвърлено към нашето министерство преди това, но там ще има много ясни и точни клаузи, които ще запазят функциите на резервност за военните летища. Т.е. който и да го вземе в бъдеще, ако се концесионира, ангажиментът към Министерство на отбраната ще остане.

Водеща: Добре, благодаря ви за този разговор.