Новото летище тече, подът се пука лампите гаснат

03.06.2011 , Твоят ден (Пловдив, Пазарджик, Смолян) – 2 стр. Радко ПАУНОВ

Външните тела на климатиците монтирани вътре в помещенията

Обилни течове, аварирало осветление, напукана настилка, повредена климатична система.

Така изглежда 2 г. след откриването си новият пътнически терминал на летище „Пловдив“. В него са вложени 18,158 млн. лева. Заедно с перона за пътници В обекта са наляти общо 40 млн. лева.

Изпълнител е строителната компания „Коев“ ЕООД. За едрата обществена поръчка напираха десетина кандидати, но в деня на отварянето на офертите те не бяха допуснати. Тогава гръмна скандал, за който в. „Твоят Ден“ писа.

Тогавашният директор на летището Андрея Андреев подписа договора с „Коев“ ЕООД.

Строителството на мегаобекта, чийто проектант е арх. Илко Николов, бе извършено за рекордно кратки срокове – 4 месеца. Изпълнителят и проектантът бяха отличени с приз за „Сграда на годината“.

На 1 юли 2009 г. тогавашният транспортен министър Петър Мутафчиев тържествено преряза лентата.

„Месеци по-късно започнаха да се появяват един след друг дефекти по сградата“, разказаха вчера от администрацията. Настоящият директор Дойчин Ангелов твърди, че се е видял в чудо. „Изпълнителят само обещава, че ще отстрани повредите, явно очаквайки да изтекат гаранционните срокове и да отпаднат ангажиментите му по договора“, смята Ангелов.

Според него при всеки дъжд се появявали течове. Служителите били принудени да слагат кофи в иначе луксозната сграда. По таваните навсякъде са избили жълти петна.

„Обилните течове минават през покривната конструкция и захабяват окачените тавани на второто ниво в терминала“, обясни директорът. При силен дъжд се мокрели изходите на перона.

Спуканите стъклопакети по фасадата са другият дефект, който бие на очи. Служители не могат да си обяснят защо за толкова кратко време се е появил такъв проблем.

Пукнатини зеят по луксозната настилка от гранитогрес в зоната за пътници. На места процепите са толкова големи, че в тях може да се пъхне химикалка. Пукнатини има и по стените.

Най-притеснително е, че тази импозантна сграда нощем тъне в мрак. „90% от окачените лампи не светят“, казва главният енергетик на аеропорта Георги Тилянков. При монтажа били използвани нискокачествени елементи в осветителната система.

Според него много е тревожно положението с климатизацията. В нея са вложени 3 млн. лева. Има дефектирали контролери, инвертори и течове по тръбите. Най-големият куриоз бил, че са положени кабели в гофрираните тръби на покрива, които вече са изгнили и са опасни.

„Климатичната система е с 2-годишна гаранция, но нямаме черно на бяло документ. Тодор Коев е работил с подизпълнители и се оправдава с тях, а ние нямаме ангажимент с тези фирми, нито пък имаме връзка“, изтъква Дойчин Ангелов. Според него договорите са сключвани услужливо.

Най-големият куриоз е, че част от външните тела на климатиците са монтирани вътре в сградата. „Въпрос на проектанско решение“, вдига рамене главният юрисконсулт на летището Михаил Благомиров. В резултат на студения въздух, който вкарват през зимата, замръзва системата за пожарогасене, посочва абсурдът той.

„Въпреки усилията ни да развиваме летището за първи път от неговото създаване с редовни авиолинии, дефектите по терминала пречат на нормалната работа“, обобщава изпълнителният директор.

Твърди, че многократните му разговори с изпълнителя не дали резултат и затова решил да информира обществеността, Камарата на строителите в България и министерството на регионалното развитие.

„Нека стане достояние това цинично отношение“, казва Ангелов.

Тодор Коев: Това са нормални дефекти, не виждам защо се шуми!

Твоят ден (Пловдив, Пазарджик, Смолян) – 2 стр.

Откликваме на сигналите и отстраняваме повредите, твърди той

Минали са 2 години, откакто е въведен терминалът 8 експлоатация. Не виждам чак такъв голям проблем, за да се вдига шум.

Така собственикът на „Коев“ ЕООД Тодор Коев отговори на упреците на ръководството на летище „Пловдив“.

Всичко е изпълнено добре, категоричен е строителят

„Ако директорът търси сензация, е друг въпрос“, допълни той.

Съгласен е обаче с упрека за неработещите лампи и двата пукнати стъклопакета по фасадата.

Първоначално Тодор Коев отрече покривът на терминала да тече. „Не е вярно. Течовете идват от климатичната система. По големите въздуховоди влиза влага. Няма как да проникне вода през покрива, защото той е направен от цяла мембрана и тя е непробиваема с години“, категоричен е изпълнителят.

Според него при дъжд водата се стичала по ламарината и Въздуховодите.

„Взехме метал и отстранихме този проблем, като направихме хидроизолация. Имаше такъв дефект. Но като ни повикаха, отидохме и го оправихме“, кълне се Коев.

Признава, че има само един спукан стъклопакет на фасадата, а другият бил по-скоро ударен. Изпълнението било поверено на „Бибов“ и от фирмата поръчали резервни части от Белгия, които щели да бъдат поставени веднага, щом дойдат.

„Имаше две земетресения, но нищо не се получи по дограмата

Не приемам този упрек*, отсече бизнесменът.

Напуканият гранитогрес не се дължал на бързината при изпълнението му, а от водното подово отопление през зимата. „От топлината се разширява и събира. Говорих с арх. Илко Николов, ще сложим фуги на две места и ще се опраВи дефектът“, увери инж. Коев.

Обяснението му за лампите е, че 80-90% от тях не са добри и ще се сменят за сметка на фирмата. Но това щяло да стане на етапи. „Не може на един път“, казва той.

Доставчикът на климатизацията пък твърдял, че причина за повредите бил силният ток. „Моят адвокат и представител на фирмата бяха на летището. Ще търсим обяснение от доставчика“, категоричен е Тодор Коев.

Според него само 3 външни тела били монтирани в зали, които не се отопляват и не се ползват от пътници. „Но проектът беше такъв и ние го изпълнихме“.

обясни предприемачът.

„Добре, как може да не се появят леки дефекти при сграда от 15 000 квадратни метра? Това е огромна площ“, казва строителят.

Уверява, че винаги откликвали на сигналите от ръководството на летището.