Из Интервю на Камен Кичев, зам.-министър на транспорта

08.03.2011 , Дневник – 1 стр., Зорница ЛАТЕВА

– Какви инвеститори се търсят за летищата в Русе и Пловдив?

– Доколкото са готови да вложат средства и отговарят на условията, които сме заложили, всеки е добре дошъл. Шансът за Русе е, че е близо до Букурещ и може да е второстепенно летище на Букурещ и да привлече нискобюджетни авиокомпании или такива, на които им е скъпо да кацат на румънското летище.

– А какви са възможностите за летище Пловдив?

– Това е южната врата на България. Летището е добре позиционирано и може да привлече още компании, които изпълняват редовни полети. „Райънеър“ в момента летят пълни. Там кацат и чартърите с туристи за ски курортите. Надяваме се през лятото да дойдат и други превозвачи, след като „Райънеър“ сложи Пловдив на световната карта на авио-превозвачите. Затова намалихме таксите за летището.

– Възстановява ли се вече транспортният сектор от кризата?

– Още от края на миналата година започна възход в авиационния сектор. Самолетите са пълни, традиционните превозвачи увеличават капацитетите и специално в Европа резултатите надминават тези от 2008 г, която беше една много добра година за авиацията. Събитията в Северна Африка и Близкия изток сега влияят, но не толкова силно. Автомобилният транспорт също се възстановява. Проблемът в сектора беше, че българските фирми, които работеха в Европа, се върнаха в България и настъпиха всички останали. Сега те отново имат работа извън страната. Водният транспорт все още е в застой. Там кризата е най-дълбока, а и той най-бавно ще се възстанови.

При железопътния транспорт спадът беше сериозен, но през януари имаме лек ръст в товарните превози. Трябва да сме наясно, че бума в строителството, който увеличаваше оборотите на фирмите, вече няма да го има и много трудно ще се достигнат нивата, които бяха постигнати преди две години.

– А покачването на цените на горивата в последните месеци…

– Влияе много положително на железопътния транспорт, защото го прави по-конкурентен, което е нашата цел. Автомобилният транспорт така или иначе е с пазарен дял от 86%.

– Все пак увеличаването на цените на горивата няма ли да спре или да забави възстановяването на сектора?

– Товарите няма да спрат. По-скоро ще се търсят алтернативни превози, които не се влияят толкова пряко от цените на горивата. Това прави железопътния и водния транспорт по-конкурентни.