Из : Разговор с Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

26.03.2013 , БНТ, Денят започва

Тема: Проблемите в БДЖ и приоритетите в транспорта

Водещ: … въпреки че лягате и ставате с БДЖ. Оплакаха се компании, които оперират с чартърни полети, че все повече са изтласквани от чуждестранни компании. Един от основните проблеми, които изтъкват, е, че много високи такси започват да им събират за престой на техните самолети на Летище „София”. Може ли държавата по някакъв начин да подкрепи този действително много тесен сегмент от авиационния пазар, но пък много атрактивен?

Кристиан Кръстев: Истината е, че всички европейски превозвачи са равни, т.е. имат равни права. Доскоро имаше преференции за българските превозвачи, като такива, само че българските превозвачи също са европейски. Предстоят срещи с авиационния бранш, за да коментираме какви допълнителни мерки можем да направим за това. Дали частните, западните или каквито и да е чуждестранни авиокомпании имат по-гъвкав подход, пък ме навежда на мисълта, че и българските трябва да видят с какво да бъдат по-гъвкави, за да си запазят пазарния дял или да го увеличат.

Водещ: Казахте, че не сте привърженик на идеята Летище „София” да бъде отдадено на концесия. Смятате ли, че достатъчно добре оперира в момента?

Кристиан Кръстев: Винаги има какво да се направи. Знаете и състоянието на стария терминал. Има много други мерки, които могат да се предприемат, за да бъде по-атрактивно, да се развиват и търговските зони. В момента летището, в общи линии, новият терминал е едни широки коридори и доста малко атракции за пътниците, доста малко зони за почивка или за развлечение. В момента е възложен такъв проект за цялостна концепция на галерията на Терминал 2, така че в общи линии, има доста неща, които трябва да се правят, но всяка стъпка по отношение на инвестиции би трябвало да бъде свързана и с приходите на Летище „София”.