Летище София с нова контролна кула

04.12.2012 , в. Новинар, стр.3

Новата контролна кула на столичното летище, от която ще се водят самолетите при излитане и кацане, ще заработи от сряда.

Лентата й ще прережат премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски, съобщиха от ресорното ведомство. Новата кула струва 14 813 030 лв. без ДДС. Местоположението й е западно от сградата на Терминал 2, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно се допълват. Тя се простира върху 2400 кв. м, а височината й е 50 метра. Новата кула осигурява видимост на 360 градуса.

Преди да започне проектът на ДП „Ръководство въздушно движение“ (РВД) за изграждането й, е направен анализ, че съществуващата кула на летището е с изчерпан ресурс в дългосрочен план, обясниха от транспортното министерство. Тя е надграждана и ремонтирана няколко пъти, което прави по-нататъшното й използване финансово и технологично необосновано. Затова е взето решение за изграждане на ново високотехнологично съоръжение, което да осигури безопасното и ефективно управление на полетите на летище София през следващите 40 години, изтъкнаха от ведомството.

Необходимостта от изграждането на обекта е свързана и с реконструкцията и разширението на аерогарата с нова писта и пътнически терминал. Най-големите ползи за РВД от новото съоръжение са повишаване на качеството, безопасността и ефективността на навигационното обслужване.

Веднага след въвеждането на новата летищна кула в реална експлоатация предстои да бъде внедрена и система за управление и контрол на наземното движение Така ще се осигури безопасен поток на полетите при всякакви метеорологични условия. До края на февруари 2013 г. на новата кула ще бъде инсталирана и една от „сондите“, предназначени за събиране на информация за електромагнитната обстановка.