При пътуване със самолет пътник може да иска обезщетение за загубата на своите вещи от чужд багаж

04.12.2012 , ТВ7, Новини в 12.30 часа, 9 новина

При пътуване със самолет пътник може да иска обезщетение за загубата на своите вещи дори когато те се намират в багаж, регистриран на името на друг пътник от същия полет. Това реши съдът на ЕС в Люксембург.

Репортер: Според правилата на повечето европейски летища багажът се счита за загубен, ако не е получен в рамките на 21 дни от датата, на която е трябвало да пристигне или ако авиокомпанията е признала, че е загубен.

Игнат Арсенов: Вече потребителите ще имат право да получат обезщетение от авиокомпанията за багаж, който се е намирал в чужд куфар. Т.е. когато загубят куфара на моя приятел, с когото пътуваме заедно и вътре аз съм имал някакви вещи, то аз също може да претендирам от авиокомпанията за тези вещи.

Репортер: По данни на европейските потребителски центрове в решените успешно случаи потребителите получават компенсация от средно около 500 евро. Максималното обезщетение, което може да получи потърпевшият е 1200 евро. В случай на непристигнал багаж, за да получи обезщетение, пътникът трябва да попълни протокол за изгубен или повреден багаж, след което да попълни жалба до въпросната авиокомпания. Единственото условие това да се случи е да бъде в същия ден, без напускане на летището. Оказва се обаче, че голяма част от пътниците, които летят със самолет, не знаят какви права имат.

Репортер: Знаете ли кога имате право на обезщетение?

Гражданка: Не, не, просто не ми се е налагало и не съм се интересувала подробно. Горе долу обща представа имам, но не ми се е налагало.

Репортер: А знаете ли ако ви загубят багаж, какво трябва да направите?

Гражданка: Не зная, защото сега в момента за пръв път пътувам.

Репортер: Хората знаят ли си правата?

Гражданин: Би трябвало да се знаят, да. Би трябвало. Ама като мен такива, от провинцията сме, не пътуваме толкова често, че…

Репортер: По данни на министерството на транспорта и съобщенията миналата година през българските летища са преминали над 6,5 млн.пасажери.