Луфтханза отчете 1.1 млрд. евро печалба

22.03.2011 , Expert.bg

Най-големият въздушен превозвач в Европа, Луфтханза, отчете по-голяма от очакваното печалба за 2010 г. Финансовият резултат се дължи на намаляването на разходите и по-големия трафик, пише Би Би Си.

Немската Луфтханза обяви, че е отчела печалба от 1.1 млрд. евро при загуба от 34 млн. евро за 2009 г. Компанията предвижда проблеми като по-силна конкуренция и по-високи цени на горивото, както и очаквания данък в Германия върху въздушния трафик.

„2011 г. няма да бъде разходка в парка”, коментира главният изпълнителен директор Кристоф Франц.
Чистата печалба е повече от два пъти по-висока от колкото анализаторите очакват. Инвеститорите бяха допълнително ободрени от новината, че Луфтханза планира да изплати дивидент от 60 евро цента за акция.

Добрият финансов резултат бе подсилен от силния ръст през втората половина на годината, след като през първото шестмесечие дейността на компанията пострада от изригването на вулкан в Исландия и стачка на пилотите. Въпреки несигурните условия за 2011 г. Луфтханза обяви, че очаква приходите да се развиват в позитивна насока през тази и следващата година.

Компанията все още е в процес на интегриране на новопридобитите Австрийски авиолинии и британския превозвач БиМиАй. Планира се и съвместна дейност с японските авиолинии Ол Нипон.